СОЦИАЛНИЯТ МИНИСТЪР БИСЕР ПЕТКОВ ВСЕ ОЩЕ Е С ДЕПОЗИРАНА ОСТАВКА

Petkov bgnes

Според него вече има съгласие по новите текстове за допълнителното пенсионно осигуряване

Оставката ми е депозирана все още, премиерът може да каже дали е доволен от моята работа, но това не е толкова важно, а да си върша работа, спряха и скъпите пътувания, коментира пред БТВ социалният министър Бисер Петков. Петков обясни, че министерството прави всичко възможно исканията на родителите на деца с увреждания да бъдат удовлетворени и зависи от волята на депутатите Законът за личната помощ да се приеме.

Той обясни, че през 2021 г. за жените и през 2024 г. за мъжете ще са първите пенсионери, които ще получават пари от универсалните пенсионни фондове, а основният продукт, който ще предлагат фондовете е пожизнена пенсия.

Има съгласие по новите текстове за допълнителното пенсионно осигуряване,  каза още министърът, след като проведе среща с работната група за усъвършенстване на законодателството, регламентиращо фазата на плащане на пенсии от допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Новите промени ще са регламентирани в 33 параграфа в Кодекса за социално осигуряване и касаят пожизнената пенсия като основен продукт на Универсалните пенсионни фондове (УПФ). Правото на допълнителна пожизнена пенсия за старост се придобива при навършване на пенсионната възраст на лицето, която е индивидуална. При условия, че има достатъчно натрупвания по партидата, по желание на осигуреното лице се предлага пенсията да се отпуска 1 година преди навършване на пенсионната възраст.

Министър Петков обясни, че допълнителната пожизнена пенсия за старост може да бъде с права на наследници или без такива права, както и да включва разсрочено изплащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст. „Нещо много съществено, което беше предложение на пенсионноосигурителните дружества и беше подкрепено от всички участници, е в договора да има записан гарантиран размер на пожизнената пенсия за старост“, допълни социалният министър. Гарантираният размер не може да бъде по-малък от този, изчислен от сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите осигурителни вноски за осигуреното лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *