Социалната мрежа Фейсбук вече различава лица

ФейсбукЧовешко същество би познало, че две непознати снимки са на един и същи човек в 97,53 процента от случаите, а новият софтуер на Фейсбук се справя успешно със същата задача при 97,25 процента и то независимо от това дали човекът е в профил или анфас, пише Technology Review.

Това е значителен напредък в областта на софтуера за разпознаване на лица, който показва силата на един нов подход към изкуствения интелект, познат като дълбоко учене, предават от 24chasa.bg. Той включва софтуер, който използва мрежи, наподобяващи неврони, за да се учат да различават модели в масивни обеми от данни.

Новата програма на Фейсбук, известна с името DeepFace, изпълнява това, което изследователите наричат лицева верификация, разпознаваща кога два образа показват едно и също лице. За разлика от нея лицевото разпознаване намира съответствието между лице и име.

За момента DeepFace е на ниво изследователски проект. Софтуерът обработва изображенията в две стъпки. Първата е корекция на ъгъла на лицето, така че да се позиционира фронтално. При следващата стъпка невронната компютърна мрежа изработва цифрово описание на лицето. Когато две цифрови описания са достатъчно сходни, DeepFace решава, че това е едно и също лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *