СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПУСНА ПО ТРАСЕТО КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА, ЗА ДА ОТСТРАНИ ИРИНА БОКОВА ОТ ФИНАЛА – ЦЕЛТА Е НА ВСЯКА ЦЕНА ДА СПЕЧЕЛИ АНТОНИО ГУТИЕРЕШ

 

merkel

 

Българският премиер е в ролята на послушен изпълнител, България е международно опозорена.

Ето каква е играта на Ангела Меркел, според мен. Германският канцлер и неколцина от нейните поддръжници в ЕНП и ЕС са се разбрали Антонио Гутиереш на всяка цена да стане генерален секретар на ООН. Очевидно са разпознали Ирина Бокова, с нейната сериозна международна поддръжка и подкрепата на мощни държави от Съвета за сигурност на ООН, за сериозна конкуренция на техния фаворит. Германия не е член на Съвета за сигурност и германският канцлер няма влияние в ООН.

Изходът – пускат по трасето Кристалина Георгиева, която няма шанс за успех, а и не това е нейната задача. Еврокомисарката просто трябва да разчисти терена за Гутиереш. Затова Меркел е лобирала пред Владимир Путин за Кристалина Георгиева на форума на Г-20 в Хуанджоу,както всички научихме от извънредно изявление през уикенда на говорителката на руското Министерство на външните работи. Затова Меркел е поискала от българския премиер смяната на българската кандидатура. Бойко Борисов е лесен – мълчи и козирува пред „началниците от Брюксел“, както сам ги нарича.
Кристалина Георгиева също знае, че няма шанс. Но това не е важно, важното е,че по този начин ще възвърне позициите си пред силните в ЕС, които не са много доволни от работата й като отговорник по бюджета на Съюза.
Канцлерът Меркел ще постигне целта си. Борисов ще бъде погален по плешивото теме. България ще бъде опозорена.
Това е положението.
…. На премиера Борисов тази ситуация му дойде дюшеш. За него цялата дандания около скандала „Георгиева vs Бокова“, е тъкмо навреме, за да не се чуват въпросите и коментарите за участието му в сделката за  Булгартабак и казаното от банкерът в изгнание Цветан Василев за тандема Борисов-Пеевски, който управлява България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *