СМЕНЯТ ПОЛОВИНАТА СЪСТАВ НА ЦИК, ПАРТИИТЕ ДАВАТ НОМИНАЦИИТЕ СИ ДНЕС

ЦИК

Междувременно комисията чака броя на секциите за машинно гласуване

Имената на новите членове на ЦИК, които ще предложат партиите, стават известни днес. Очакванията са около половината състав на Централната избирателна комисия да бъде подменен. Следващата ЦИК трябва да е от 20 души – 7 от ГЕРБ, 6 от БСП, по 2-ма от ДПС и ОП и един от “Воля”. Свой представител излъчва и Реформаторският блок, защото има евродепутат.

Мандатът на сегашната комисия изтича на 23 март. За избор на нова ЦИК настояваха социалистите, от ГЕРБ първоначално бяха против, като твърдяха, че смяната крие рист заради краткия срок до евроизборите през май.

Според неофициална информация трима от представителите на управляващата партия ще бъдат сменени. БСП няма да предложат за нов мандат сегашният председател на комисията Ивилина Алексиева. През 2014 г. тя беше лична „квота“ на Мая Манолова, която тогава бе депутат от БСП и отговаряше за изборния закон. През годините обаче Алексиева спечели доверието на ГЕРБ, които се чувстваха комфортно с нея. Това е и една от причините социалистите да не да я издигат за нов мандат. Голяма част от останалите им членове също ще бъдат подменени, съобщи Mediapool.

На фона на очакваните промени ЦИК се готви нормално за изборите като за всяка кампания, коментира пред БНТ говорителят ѝ Цветозар Томов. По думите му трябва да се знаят какви ще бъдат изискванията по отношение на брой секции за машинното гласуване. „Би било добре в близките дни да има пълна яснота по този въпрос, за да може да се проведе нормална подготовка“, подчерта говорителят на ЦИК.

С финансирането също няма да има проблем за закупуването на устройствата, за да може всички детайли по процедурата да станат ясни, увери Томов. Томов изтъкна, че трябва да има и изборни правила, които да изключват някой да получава достатъчен преференциален вот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *