СЛОВАКИЯ ТРЪГВА КЪМ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ, МАЛКАТА ПАРТИЯ В УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ, НЕ ИСКА ДА БЪДЕ ЧАСТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО

Robert Fico Reuters

Оставката на вътрешния министър не се отказа достатъчна да спре вълната от протести последвали убийството на разследващия журналист Ян Куциак

Правителството на словашкия премиер Роберт Фицо е по-близо до възможността да падне, след като по-малкият му коалиционен партньор, партия „Мост-Хид“ („Мост“), призова за предсрочни избори в контекста на политическата криза след убийството на журналиста Ян Куцяк, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Лидерът на Мост Бела Бугарпоиска график за провеждане на предсрочния вот след дните на масови протести. По-рано партията постави ултиматум км премиера Фицо да поиска оставката на вътрешния си министър и вицепремиер Роберт Калиняк. Вчера Калиняк се оттегли от постовете в правителството, но това се оказа недостатъчно, за да закрепи разклатеното управление в Братислава. „Смятаме, че тази ситуация може да бъде уредена единствено чрез предсрочни избори“, заяви пред репортери лидерът на партията на етническите унгарци в Словакия Бела Бугар.

Коалицията на Фицо има крехко мнозинство в парламента. Той може да опита да управлява с правителство на малцинството, без „Мост-Хид“, но ще има ограничени възможности на разположение за подкрепа. При това лидерът на третия партньор в управлението, Словашката национална партия, Андрей Данко каза, че ще иска предсрочни избори, ако управляващата коалиция загуби мнозинството си.

Опозиционните партии подготвят предложение за вот на недоверие срещу правителството на Фицо. Бугар каза, че е твърде рано да се каже как партията му ще гласува по този въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *