СЛЕД 5-ЧАСОВИ ПРЕГОВОРИ БОРИСОВ НЕ ДОЧАКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ ТУРЦИЯ

phpzjjdlm_800x_

Анкара не счита, че ни е засегнала с нищо и не имало опит за намеса в делата на България

Турция счита, че не ни е засегнала с нищо, както и че скандалът около изказването на Мевлют Човушоглу е изваден от контекста. Това заяви премиерът Бойко Борисов след инфарктна 5-часова среща, продължила до 1.30 след полунощ с турския вицепрезидент Фуат Октай в Букурещ. „Не се разбрахме“, заяви Борисов, цитиран от Нова телевизия.

Припомняме, Чавушоглу заяви на предизборен митинг, че Турция е повлияла при гласуването на Закона за вероизповеданията в българския парламент. „Смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пускахме го на живо. И сега продължават да говорят по телефона. Не считам повече за нужно едно и също нещо да говорим. Ако решат, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи. Аз бях неотстъпчив за всички други варианти-за съвместни изказвания, комюникета, интерпретации. Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи“, коментира Борисов.

Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили. А в България антитурската кампания не носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България, заяви още министър-председателят.

Бяхме на Четиристранната среща, вицепрезидентът Октай беше поканен като гост. По толкова много проекти говорихме, че ме е яд заради подобно нещо, че толкова си влошаваме отношенията. Защото ефекта сами го видяхте, каза още министър-председателят и добави: „те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че с нищо, по никакъв начин това не било натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое натиск, кое е ситуация. Те твърдят обратното.

„Въпросният външен министър казва, че е оказал натиск, за да се приеме Законът за вероизповеданията – това не е истина. На мен никой не ми се е обаждал и не е оказвал натиск. Сами толкова време го правихме – публично, срещи със Синода, с мюфтиите“, посочи премиерът.

„Разбирам ги, че са в избори, но и ние сме в избори. Когато всички водят антитурска кампания, ние не сме си го позволили, а в България антитурската кампания носи плюс. Заради добросъседските отношения не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин българските мюсюлмани не се нуждаят от защита. Имат абсолютните права, свободи и на вероизповедание и на всичко останало. Така че това съм защитавал – не се разбрахме, за съжаление“, допълни министър-председателят.

Часове по-рано Борисов заяви, че България очаква извинение от Турция заради изявлението на Чавушоглу. „Никак не ми е приятно това, което са казали там – намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание и винаги поражда изключително големи конфликти. Така че се надявам те да поднесат своето извинение за това, което са казали.“ – посочи Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *