След акцията на Позитано 20 – КОЙ ще поеме отговорност за съсипията на България?

ПаметникДекларация от Протестна мрежа, във връзка с ареста на протестиращи пред сградата на ул. „Позитано“ №20 в четвъртък сутрин.

Протестна мрежа се солидаризира с извършената тази вечер от протестиращи граждани акция по „освежаване“ на скулптурната група пред сградата на ул. „Позитано“ №20 и избрания от тях оригинален, мирен и ироничен подход, с който да върнат фокуса на общественото внимание върху най-важния въпрос в държавата, който все още търси своя отговор – КОЙ?

Наред с това напомняме, че:

1. Бунтът на гражданите за морал, почтеност, европейски ценности и път на България, който е срещу окупиралото се малцинство във властта ще продължи.

2. Пълната недекватност в поведението на това малцинство от узурпатори по всички поставени от гражданите въпроси и искания, както и ескалиращата и вредна за държавата управленска немощ прави разделението в обществото още по-голямо и води до повишаване на напрежението в него.

3. Тази и други подобни акции изразяват ярко отношението на протестиращия човек срещу това малцинство и неговото знаково поведение, превърнало термина „заден изход“ в управленска метафора.

4. Ние продължаваме да питаме и няма да спрем да питаме: „Кой?“, и зад това стои много повече от въпроса за назначението на „един успял млад мъж със смущаващи данъчни декларции“ на висш държавен пост!

Българското общество още не е получило адекватен отговор и на въпросите – кой вдъхнови операцията по извеждането на депутатите в нощта на белия автобус, кой нареди полицаите във всички ключови акции на силите на реда да бъдат без опознавателни знаци, номера и с маски, кой нареди зоните за сигурност да надхвърлят многократно законовия периметър, кой носи отговорност за насъскването на обществото срещу едно малцинство в нужда и хуманитарна криза и говора на омраза, който е на най-високото ниво в българските институции – а именно в Народното събрание?

КОЙ? КОЙ ще поеме отговорност за съсипията на България, за превръщането й в държава, в която, ако някой боядиса със спрей партизански паметник, го арестуват, а ако предложи да се застроят 70% от плажовете и дюните й – го правят министър!

Извиняваме се на всички почтени и честни български граждани, които могат да се почувстват засегнати от изразните средства на тази акция! Но отговорността за нея, както и за цялото това разделение в обществото, международната изолация на България и превръщането й в заден двор на Европа е на продажната политико-олигархическа групировка, която се е вкопала във властта и повече от четири месеца отказва да изпълни исканията на гражданите, които се съдържат в три жизненоспасяващи действия за страната ни – Оставка, Избори, Чисти ръце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *