С*кс-аферата, която вдигна цената на тока!

Мая

Мая Христова

Една извънбрачна любов за стотици милиони държавна пара – така може да бъде наречена романтичната афера между Мая Христова и Златозар Сурлеков. Благодарение на нея в трезорите на Корпоративна търговска банка на столичния площад „Гарибалди“ се озовават огромни средства от държавните фирми в енергетиката. Мая Христова е бивш заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, бивш шеф на БЕХ, а понастоящем е посланик на България в Азербайджан. Златозар Сурлеков е дясната ръка на Цветан Василев в неговата бизнес-империя,най-вероятният нов шеф на Виваком, който в края на миналата година беше придобит от мажоритарния собственик на КТБ и руската ВТБ Капитал.

Златозар Сурлеков е член на Надзорния съвет на КТБ и член на Съвета на директорите на БТК. Цветан Василев контролира 45% от капитала на телекома.

Въпреки бруталната война на медийната империя на банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски срещу президента Росен Плевнелиев и назначеното от него служебно правителство, кабинетът „Райков“ не се поколеба да приеме промени в Постановлението за управление на държавните пари в търговските банки.

Златозар Сурлеков

Златозар Сурлеков

Какво е новото? Държавните компании и търговските дружества с преобладаващо държавно участие ще бъдат задължени да държат в една банка не повече от 25% от парите си, а изборът на кредитна или финансова институция ще се извършва на база на представени оферти от най-малко пет институции.

С промените се въвеждат и правила за избор на изпълнители за предоставяне на финансови услуги. Държавните компании трябва в срок от 6 месеца да преразгледат условията, при които са депозирани парите им в частните банки. Освен това всички министерства ще трябва да публикуват на 3 месеца информацията за депозитите на всичките си подопечни фирми с над 50% държавно участие.

Най-вероятно това ще бъде едно от първите постановления , които бъдещият кабинет „Орешарски“ ще отмени. Дирижираният от Цветан Василев телевизионен пуч на 11 май в деня за размисъл по неговата ТВ7 наля вода в мелницата на новата Тройна коалиция БСП-ДПС-Атака, която ще му се отблагодарява от първия до последния ден на най-скандалния български парламент.

…. Справка на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма показва, че в Корпоративна търговска банка се намират милионите на българската енергетика:  Националната електрическа компания държи в нея 59.44% от парите си, “Булгартрансгаз” – 96%, БЕХ – 88.2%, “Булгаргаз” – 90.85%,„Мини Марица изток” – 50.34%.

Мая Христова управлява Българския енергиен холдинг (БЕХ) от април 2010 до ноември 2011 година. Според Стефан Гамизов тя е уволнена като заместник-министър на МИЕТ и шеф на БЕХ със съмнения за участие в корупционни схеми.

„Отчаяната съпруга“ Анелия Сурлекова е мениджър на Broks Vision, която измести като обслужваща пиар агенция на БТК Актив груп на Моника Йосифова, съпруга на лидера на БСП Сергей Станишев.

*** Проблемът с депозирането на средства на държавни фирми в банките се изостри, след като стана известно, че към края на миналата година само в Корпоративна търговска банка (КТБ) са депозирани 87% от парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) или около 624 млн. лв. по оценка в официален одит на холдинга, извършен от рейтинговата агенция „Фитч“. Самата банка пък е основен кредитор на медийната група, контролирана от Делян Пеевски, което вся основателното съмнение, че с държавни пари се купува медийно влияние, писа сайтът Mediapool.

Енергийните дружества, както и НЕК, държат в Корпоративна търговска банка парите си на много ниска лихва. Но когато взимат кредити от същата тази банка – това става при много по-висока лихва. Така „скъпите пари“ се отразяват на цената на тока, която се покачва.

2 коментара по “С*кс-аферата, която вдигна цената на тока!

  1. Е, добре де…. такива като тич национа;лни герои се явяват … Няма наказание… няма затвор…. няма как да им се потърси сметка защото няма кой да им я потърси. Пак са на власт. а уж сме в Европа. А ко не сме в Европа, то най-малкото ние сме на един хвърлей място от там. Къде е прокурорът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *