Скандал! Правителстовото на Орешарски крие критики от МВФ

ОрешарскиКабинетът „Орешарски“ крие критики на Международния валутен фонд (МВФ). Новата ръководителка на екипа на фонда за България Мишел Шанън е заявила: „Властите в София да намалят бюрокрацията и да изкоренят корупцията и шуробаджанащината.“

Българските управляващи за пореден път си позволяват да тълкуват и цензурират оценки на външни институции за държавното управление, пише “Сега”.

Мисията на МВФ, водена от Мишел Шенън,беше в България от 27 юни до 3 юли и се срещна с екипи от Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“ и БНБ

Вчера Министерството на финансите е пуснало на сайта си информация за приключилата мисия на Международния валутен фонд, в която твърди, че мисията е похвалила новото правителство за готовността му да поддържа макроикономическа стабилност, да увеличи защитата за най-уязвимите и да прави структурни реформи.

Сравнение с оригиналното прессъобщение на МВФ разкрива, че в официалната версия на българското министерство са премълчани важни забележки, свързани с намеренията на кабинета „Орешарски“ да блокира пенсионната реформа, да раздува бюджетните разходи и да вдига минималната заплата.

И подчертава, че МВФ всъщност предупреждава кабинета „Орешарски“ да не стопира пенсионната реформа. „Застаряването на населението и продължаващата емиграция поставят значителни средносрочни предизвикателства пред публичните разходи. В този контекст замразяването на процеса на повишаване на възрастта за пенсиониране и промените в правилата за индексиране на пенсиите биха означавали влошаване на устойчивостта на пенсионната система“, се посочва в прессъобщението на МВФ.

В него се казва още, че ако управляващите все пак решат да отменят покачването на пенсионната възраст, това трябва да е съпроводено с компенсиращи мерки и намаление на разходите. Това е премълчано на сайта на финансовото министерство.

„Министерството удобно е „пропуснало“ и позицията на фонда, че не се налага актуализация на бюджета, т.е. че няма дупка от 1-2 милиарда лева“, коментирал за „Сега“ икономистът Георги Ангелов.

Според експертите от Вашингтон целите, зададени в бюджета на България за 2013 г., са изпълними. Очаква се българската икономика тази година да има ръст от 1% след 0.8% ръст през 2012 г., а въпреки трудната обстановка заложеният като цел 1.4% бюджетен дефицит е изпълним. От фонда препоръчват „да продължи подобрението на структурата и ефективността на разходите за повишаване качеството на публичните услуги в рамките на ограничените фискални възможности“, т.е. повече ефективност и рязане на ненужни разходи в администрацията.

В публикуваната от министерството информация има и други пропуснати текстове. Чиновниците на министър Петър Чобанов по странен начин пропускат забележката на МВФ, че „властите трябва да имат предвид последствията от увеличаването на минималната заплата и минималните осигурителни прагове“, при това в условия на „неприемливо висока“ безработица.

МВФ предупреждава, че „евентуален недостиг в приходите заради понижена икономическа активност или забавени плащания по еврофондовете не бива да се компенсира с потискане на разходите, заложени в бюджета, тъй като това ще постави под натиск крехкото възстановяване на икономиката“.

Това означава, че ако България потъне в рецесия, при лошо изпълнение на бюджетните приходи управляващите все пак ще трябва да вдигнат дефицита и да търсят пари за финансирането му.

Според Георги Ангелов най-вероятно кабинетът „Орешарски“ се готви да натовари държавата с нов заем от около 2 млрд. лв., а по обясними причини МВФ, който е потенциален кредитор на България наред със Световната банка и други международни финансови институции, не е против това. Мисията на МВФ има нов шеф, правителството ни също е ново, затова тонът на забележките е доста мек.

Експертите на МВФ смятат, че изпълнението на заложения в сегашния бюджет дефицит е постижимо. Изрично обаче предупреждават, че държавата не трябва да компенсира неизпълнението на бюджетни приходи с допълнително орязване на бюджетните разходи. Така според фонда ще се избегне допълнителен натиск над и без това уязвимото възстановяване.

Препоръчва се обаче държавата да намери начин за по-добра структура на разходите и да повиши ефективността им, за да може обществените услуги да се подобрят въпреки фискалните ограничения.

„Застаряването на населението и продължаващата емиграция очертават затруднения пред фискалната политика в средносрочен план. В този контекст спряното покачване на пенсионната възраст и връщането на старата система за индексиране на пенсиите ще подкопаят стабилността на пенсионната система, ако не са съпътствани с компенсаторно орязване на други разходи“, предупреждават от фонда.

Посещението на меисията на МВФ, което завърши без обичайната пресконференция, но с прессъобщение, е подготовка за същинската партньорска мисия на фонда у нас наесен, която ще постави по-точна диагноза.

Днес се очаква Орешарски ще запознае подкрепящите го депутатите от БСП, ДПС и „Атака“ с причините да иска актуализация на бюджета за 2013 г.

Добрите оценки на МВФ за България се отнасят за миналото. Отбелязва се, че „трудно постигната макроикономическа и финансова стабилност въпреки нестабилната политическа конюнктура, която е предпазила страната ни от най-тежките последици от световната криза“. Според експертите на фонда вътрешната несигурност и сътресенията на световните пазари през последните седмици не са оказали значителен пазарен ефект върху България.

Източник: bulgaria-news.bg

Един коментар по “Скандал! Правителстовото на Орешарски крие критики от МВФ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *