СКАНДАЛ ВЪВ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ НА ДЕБАТА ЗА ДОКЛАДА НА ЕВРОКОМИСИЯТА

VSS bgnes

С лични нападки и опит за порицаване на съдия Калин Калпакчиев отклониха дебата от заключенията за състоянието на съдебната ни система

Членът на ВСС Галя Георгиева настоя колегата й Калин Калпакчиев да обясни свое изказване от вчерашния ден в телевизионен ефир. По думите й, Калпакчиев заявил, че мерките ще са формални и не очаквал смислена дискусия във ВСС. Тя се усъмни в източниците на информация на европейските експерти, въз основа на които се пишат заключенията. Тя видя влияние върху тях на бившия правосъден министър Христо Иванов и Съюза на съдиите в България. Тя визира снимки, на които се виждат членът на ВСС Калин Калпакчиев, няколко съдии, както и Иванов.

Това пък провокира Галина Карагьозова да нарече съмненията й „чудовищни“ и предложи този дебат да бъде отложен и съветът да се концентрира върху евродоклада. Това предложение подкрепи и главният прокурор Цацаров. „Защото ще изпаднем в един дебат, който много пъти е воден и няма да доведе до каквито и да било резултати. Ще излезем от темата, която е доста по-важна от изказванията на Калин Калпакчиев“, каза Цацаров. По думите му той не се интересува какво е мнението на „хора като Калпакчиев“ за главния прокурор. „Дали Калпакчиев ще ме причисли към олигархични кръгове – той е последният, чието мнение ме интересува“, каза Цацаров.

Това даде начало на спор между двамата, който завърши с шумното напускане на залата от Цацаров, който се върна едва в края на изказванията. Калин Калпакчиев предложи на главния прокурор да се поинтересува кой прави нерегламентирани снимки, които да изтичат в медиите. „Няма да се поинтересувам“, отговори главният прокурор. Калпакчиев контрира, че не е очаквал и да го направи, тъй като Цацаров се интересувал само от конкретни записи. В този момент залата напусна представляващият ВСС Димитър Узунов. След него залата напуснаха Галя Георгиева и Сотир Цацаров, като последният тресна вратата на залата, в която заседава Съветът.

Председателят на ВСС Лозан Панов пък призова да бъдат набелязани мерки по повод заключенията в доклада.  „Да бъдем малко по-градивни. В доклада виждаме много истини, които не искаме да си признаем, и от нас зависи да направим стъпките“, подчерта той.

След като се върна в залата, Цацаров заяви, че този съвет не е органът, който ще сложи край на механизма на мониторинг. Реалистично е спирането на механизма до края на мандата на ЕК. А настояването да продължи в бъдеще би било с единствената цел определени личности да го използват като вътрешнополитически инструмент за натиск, според главния прокурор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *