СКАНДАЛНО: 1,8 милиарда лева на 1 250 000 българи отиват в офшорка

Цветан ВасилевЗад сделката за пенсионен фонд „Доверие“ прозира Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка, Виваком, Булгартабак, ТВ7.

Притежателят на 92% от капитала на пенсионния фонд „Доверие“ – австрийската застрахователна компания „Виена иншурънс груп“ (Vienna Insurance Group AG / Wiener Versicherung Gruppe (VIG) заяви официално, че е приключила преговорите за продажба на дяловете си във фонда с компанията United Capital PLC.

Сделката подлежи на одобрение от компетентните органи в съответствие с българското законодателство.

Купувачът е United Capital PLC.Според информация на „Капитал“, дружеството е регистрирано във Великобритания, но е с офшорна собственост. Сред основните акционери в UnitedCapital е българското дружество „Риджънт кепитал“, управлявано от Румен Нанов. Самият той е акционер в компанията и представител на един от големите собственици в нея – „Пош ентерпрайзиз“ ЛЛС, регистрирано на Сейшелите.

Финалната цена на сделката е 170 млн. евро,доста над разумната пазарна цена,според експерти. Това подсилва съмненията,че купувачът има интерес не към развитието на бизнеса, а към използването на натрупаните средства и годишните постъпления от вноски на осигурените.

„Доверие“ управлява близо 1.8 млрд. лв. (920 млн. евро) по сметките на 1.25 млн. осигурени.

Скандалите заради неясния купувач започнаха през миналата седмицс. За рисковете от сделката най-напред алармираха от КНСБ ,понеже синдикатът е акционер във фонда. КНСБ се противопостави на непрозрачността на преговорите и предупреди, че заради неяснотата кой е купувачът, съществува риск за цялата пенсионната система на България. От КНСБ поискаха срещи с премиера и регулаторите – КФН и КЗК, както и с ДАНС.

Безпрецедентно – в знак на протест срещу непубличната процедура подадоха оставка всички членове на ръководството на „Доверие“.

Комисията за финансов надзор: Ако има и микрон съмнение, купувачът ще получи отказ

След съобщението на VIG, президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира пред „Дневник“, че вече е разговарял с Пламен Орешарски, с председателя на КФН Стоян Мавродиев и на КЗК Петко Николов и е получил уверения, че няма да се прибързва със сделката и правата на осигурените ще бъдат гарантирани. „И на трите срещи изразих нашата позиция, че ние нямаме необходимата сигурност и увереност, че този кандидат-купувач е достатъчно сигурен и надежден, за да гарантира правата на осигурените лица. Тяхното уверение беше, че няма да се допусне сделка, която да наруши правата на осигурените лица. Така че очаквам да се гарантират тези интереси“, обясни Димитров.

Пред „Капитал“ председателят на КФН Стоян Мавродиев отново заяви, че до момента не са постъпвали никакви документи по сделката. На въпроса какъв е шансът комисията да каже „не“ на сделкат, той заяви: „Не по-малък отколкото да кажем „да“. По думите му комисията ще направи пълен и задълбочен анализ на произхода на средствата и действителния собственик. „Ако има един микрон съмнение за купувача, той ще получи отказ“, каза той.

В прессъобщението на VIG липсват данни за купувача, а все още няма официално изявление от United Capital.В средата на април, когато за първи път се заговори за сделка за „Доверие“, австрийският вестник „Дер Щандарт“ писа, че интересът е от страна на Цветан Василев и Огнян Донев( „Софарма“).През миналата седмица Донев отрече да има интерес към покупка на пенсионната компания, но това не е точно така – управляващият мажоритарен собственик на „Софарма“ се отказа тихомълком преди месец,заради страха от нов сблъсък с Цветан Василев. Войната между тандемите Василев-Пеевски и Павлов-Донев завърши с поражение за втория.

Според информация на „Капитал“ подадената оферта от „Бромак“ на Цветан Василев е била малко над 150 млн. евро, а купувачът е бил посъветван да смени дружеството. И най-вероятно така се е появил новият купувач.

Цветан Василев е майстор на сложните сделки през офшорки и подставени лица, извършвани с каскадно прехвърляне на собствености на ръба на закона.

Източник: bulgaria-news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *