Скандално! Източили са 18 милиона евро през „Белене” от 2005г.

Мария КапонФактури, които доказват, че са се източвали големи суми от проекта АЕЦ „Белене“ показаха лидерът на Единната народна партия Мария Капон и Иван Иванов от ДСБ. Документите са предадени на прокуратурата и медиите.

След акцията на прокуратурата в офиси на “Уорли Парсънс” и “Риск инженеринг”, стана ясно, че сигналът за злоупотребите около АЕЦ “Белене” е подаден от ЕНП, в чийто офис са се получили документи за плащания след спирането на строителството.

„Това, че фактурите са последвани от плащане доказва, че има нарушения и се прави разследване за 18 милиона евро, след спиране от Народното събрание. Очевидно тези хора са нарушили Конституцията на България, а решенията на Конституцията са общодържавни и г-н Манчев е бил длъжен да я спази“, каза Иванов в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Няма реално дадени указания какво се случва с търговските договори и това е пропуск на последните три правителства. Премиерът Бойко Борисов беше обявил, че обекта АЕЦ „Белене“ е консервиран, защо януари месец е имало плащания по този проект? Когато фактите говорят, всичко друго отива на заден план, защото водещ е националният интерес“, каза Капон.

Собственикът на „Риск Инженеринг“ Богомил Манчев, коментира по телефона в същото предаване, че договорът за контрол на проекта АЕЦ „Белене“ не е бил прекъсван и той действа от 2005 година до сега. Въпреки че са се променили обстоятелствата в държавата, никой не е спрял този проект.

„Напротив НЕК, тъй като тя не е получила никакви указания, никой не е разпоредил тези действия да приключат. Те касаят площадката плюс всички обекти на нея. Тези обекти са повече от 40. Консултантът няма право еднолично да спира работата си. Има частен интерес, има и политически интерес в този проект. Политическият интерес е хората, които са на улицата, да бъдат нахранени с информация“, обяви още Манчев.

Мария Капон обясни, че той е трябвало да поиска указания и заради това носи своята отговорност.

Източник: bulgaria-news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *