Скандално! Вижте в каква заблуда ни вкара правителството

ОрешарскиОтново ни направиха на маймуни!

Един от основните аргументи, които правителството посочи при предложението за нов външен дълг бяха просрочените задължения и невърнатия данък добавена стойност към бизнеса.

Ако се съди по думите на министъра на финансите Петър Чобанов и премиера Пламен Орешарски, то бихме останали с впечатлението, че тази година се е създала някаква извънредна ситуация и огромни размери на надвесения Данък добавена стойност, който не е върнат в срок, както и останалите просрочени дългове на правителството.

Няма обаче как да разберем дали това е истина, тъй като нито финансовото министерство, нито която и да било друга институция публикува регулярно данните за декларирания за възстановяване, възстановения и невъзстановения в срок ДДС.

Да, вярно е, че понякога в публичното пространство се подхвърлят някакви числа. Тяхната цел обаче не е да информира обществото, а да се подкрепи дадено твърдение или действие на управляващите.

От mediapool.bg посочват, че преди няколко седмици са изпратили заявление за достъп до информация до финансовото министерство, в което искат месечни извадки за невъзстановения ДДС с разбивка на общ размер на невъзстановения данък и на тази част от него, просрочена за периоза 01.2007-07.2013г.

От изпратените данни се стига до извода, че от известно време насам се наблюдава сезонност при невъзстановения в срок ДДС. Прави впечатление, че в края на годината има по-малко или по-голямо изчистване на данъка, който не е бил възстановен в срок.

Повече от очевидно е, че невърнатия в срок ДДС през 2013 година по-скоро клони към долната граница. Обичайно той се движи между 250 и 350 млн. лв.

Другият факт, който прави впечатление е, че във времето, в което Орешарски беше финансов министър също е имало задържане на невърнатия в срок ДДС, при това нивата му са превишавали 500 млн. лв.

Това означава, че тази година няма негативен обрат, дори напротив – ситуацията е много по-благоприятна в сравнение с последните няколко години (от 2009 г. насам).

Всички тези факти пораждат въпроса защо всъщност бе необходим новият заем.

Източник: razkritia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *