Синдикатите: Държавата умишлено съсипва „Български пощи“

Поща„Въпреки стачките, няма да престанем да разнасяме пенсиите, защото пенсионерите не са виновни за нищо. „Български пощи“ обслужват повече от половината от над 2,2 милиона пенсионери. На 18-и септември ще дадем пресконференция. На 25-и септември ще направим голям протестен митинг пред Министерски съвет, а оттам веднага ще отидем пред „Български пощи“. Ако до края на месеца не ни се дадат поне 10 милиона от тези средства, както е постановлението на МС, преминаваме към ефективни стачни действия“.

Това заяви пред БНР председателят на синдикатите в сектора Георги Бочев. „Министърът прекрасно знае, че тези 22 750 000, които обещава да даде догодина, са компенсации за загубите от универсалната пощенска услуга за 2011-а г. Досега са ни дадени 2 милиона. Аз представлявам близо 80% от работещите в „Български пощи“ близо 12 000 души. Питаме за 2012-а година кога ще ни се дадат парите. С либерализацията на пощенския пазар в Европа ЕК излезе с няколко директиви, в които се казва: „Държавният пощенски оператор е задължен до 2026-а година да реализира, в рамките на европейските изисквания, универсалната пощенска услуга“. Тази услуга е изключително евтина, не се облага с ДДС, определя се от държавата и не може да й влияе пазарен механизъм. Тези пари са компенсация за тези загуби за 2011-а г.“, коментира Бочев.

Той уточни, че ресорният зам.-председател на ЕК е информиран за ставащото в България и до края на октомври ще изпрати работна група у нас, която да провери. При неизпълнение на европейските директиви държавата ще бъде глобена с 5 млн. евро.

Аз много уважавам министъра, но явно нещо не му е ясно по универсалната пощенска услуга. Причината да не са изплатени е безотговорност на всички управляващи. ГЕРБ изчисли, че са 22 милиона. Служебното правителство гледаше с пренебрежение на пощите. Искам да подчертая, че „Български пощи“ никога не са получавали субсидия или помощ от държавата. Средната брутна заплата в „Български пощи“ е 503 лева, сподели Бочев.

Загубата на „Български пощи“ за 2012-а година е 13 млн. лв. и тя идва от 2011–а. А ние през 2011-а не сме получили компенсации за 22 милиона. Е, кой определя „Български пощи“ като фирма, която не върви и т.н. Държавата умишлено съсипва „Български пощи“, коментира още той. От 5-6 години върви борба на олигарсите да бъдат фалирани „Български пощи“ и след това да бъдат приватизирани. Защо? „Български пощи“ реализира месечен оборот от близо милиард лева, има активи също за близо 1 млрд. лв. Кой не иска такова звено за 100 милиона примерно, попита още синдикалният лидер.

Източник: faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *