СЕВЕРНА КОРЕЯ ИЗСТРЕЛЯ ДВЕ РАКЕТИ КЪМ ЯПОНИЯ

raketa BGNES

Япония обвини Пхенян, че агресивно търси провокация към съседните държави

Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че Северна Корея е изстреляла балистични ракети към Японско море, което потвърди и американското стратегическо командване. Американското стратегическо командване посочи, че едната се е взривила веднага след изстрелването си, докато другата е проследена от Северна Корея до Японско море.

Малко по-рано обаче японският министър на отбраната Ген Накатани съобщи, че севернокорейска ракета е прелетяла около 1000 км и е паднала в 250-километровата изключителна икономическа зона на Япония западно от полуостров Ога (префектура Акита).

Токио осъди изстрелването и обвини Северна Корея, че агресивно търси провокация към съседните държави. Премиерът на Япония заяви, че „Това е скандален акт, който не може да бъде толериран“. Въпреки санкциите на Съвета за сигурност на ООН,  режимът в Пхенян демонстративно не се подчинява на исканията на международната общност, като разработва и тества редица забранени технологии.

САЩ предупредиха, че са готови да защитят и да пазят съюзниците си. „Готови сме да работим с нашите съюзници и партньори по света, за да отговорим на нови провокации от страна на КНДР, да защитим себе си, както и съюзниците ни, от всяка атака или провокация“, каза говорителка на Държавния департамент на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *