СЕВЕРНА КОРЕЯ ЗАПЛАШВА С „ФИЗИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ“ СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН

raketa bgnes

Китай: Ще платим най-висока цена за санкциите срещу КНДР

„Китай ще плати най-висока цена за новите санкции на ООН срещу КНДР, защото има тесни икономически отношения с държавата, но винаги ще изпълнява резолюциите.“ Така китайският външен министър Ван И коментира санкциите срещу Пхенян. На регионален форум в Манила Ван поясни, че новата резолюция показа, че Пекин и международната общност не желаят Северна Корея да продължи ракетните изпитания.

Заради традиционните икономически връзки със Северна Корея Китай ще плати цената за прилагането на резолюцията, поясни министърът. „Но, за да се защити международната система за неразпространение и регионалния мир, и стабилност, Китай, както и преди, напълно и стриктно ще изпълни цялото съдържание на резолюцията“, увери Ван И.

Китайският министър също призова КНДР да отговори на предложените от САЩ гаранции, че не се стремят към промяна или сваляне на режима, както и че Вашингтон не търси ускоряване обединеното на полуострова, информира „Синхуа“.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че „няма алтернатива“ на възобновяването на диалога и политическия процес със Северна Корея.

Северна Корея от своя страна реагира остро на новите сериозни санкции, пред които бе изправен режимът в Пхенян. Бе разпространен прессъобщение на Комитета по поддържането на мира в Азиатско-Тихоокеанския регион, в коеот се посочва, че Северна Корея може да отгооври с „физически действия” на санкциите.

„Врагът ни не трябва да забравя, че ние имаме готовност да предприемем безпощадни стратегически мерки, включително и физически действия от абсолютно мобилизираната ни национална мощ. Приетата от Съвета за сигурност на ООН нова резолюция за КНДР се характеризира като „терористичен акт“, предупреждава се в изявлението, разпространено от държавната агенция ЦТАК.

БГНЕС припомня, че заплахите се отнасят до гласуваните в събота санкции срещу Пхенян, инициирани от САЩ. Чрез тях Съвета за сигурност на ООН единодушно реши да лиши КНДР от близо 1 млрд. долара годишен приход от износ, което съставлява близо една трета от външните приходи на страната. За да се постигне това бе въведена забрана върху експорта на въглища, желязо, олово и морски дарове от Северна Корея. Резолюцията също така възпрепятства държавата да изпраща допълнителни работници в чужбина и наложи запор върху създаването на нови съвместни предприятия и извършването на нови инвестиции от страна на настоящите чуждестранни дружества там. Бяха замразени и активите на 13 лица и предприятия, обвързани с ядрено-ракетната програма на КНДР, която всъщност е причината за затягането на мерките и санкциите срещу азиатската страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *