СВЛАЧИЩЕТО НА ПЪТЯ СМОЛЯН – МАДАН СЕ РАЗШИРЯВА И СТАВА ОПАСНО

Svlachishte bgnes

Активните свлачищни процеси не позволяват разчистването на тоновете скална маса на пътя

Активно е свлачището на пътя Смолян – Мадан, съобщи кметът на село Търън Явор Говедаров пред БНТ. За това все още има тонове скална маса, които не се разчистват. То обхваща голям периметър от около 20 дка. Участъкът от пътя Смолян – Мадан в района на село Тикале остава затворен и опасността от свличането на скална маса.

Свлачището засяга над 4000 души в този район. Хората, които остават вкъщи се притесняват за младите, които пътуват. Според Говедаров има опасения за скъсване на водопровода, който снабдява 11 населени места. Той допълни, че няма прекъсване на училищния процес в село Търън.

„Предупредихме населението, че свлачището е много опасно. Опасно е преминаването. Всеки на своя отговорност трябва да поеме този риск. Нарушено е и медицинското обслужване“, поясни Говедаров.

Обходният път е през Рудозем, удължава се с около 20,30 км. В момента се работи за алтернативен път, който ще стане в рамките на 10 дни. Товарният поток ще преминава през Рудозем – Смилян. „ Опасяваме се, че това свлачище, ако продължава и не се вземат спешни мерки, може да затрупа река Черна и да се получат наводнения. Тези наводнения могат да наводнят пречиствателната станция, Влахово и Устово дори. Всички мостове и жилища около реката също могат да бъдат наводнени. Над 4000 души в този район страдат. Тези, които остават вкъщи се притесняват за младите,които пътуват“, подчерта Говедаров.

Все още не е ясно кога ще започне разчистването. Очаква се днес да пристигнат още геолози,които да направят проучвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *