СВЕТОВЕН ДЕН НА ЙОГА

Yoga bgnes

Честването започна от 2014 г. по предложение на премиера на Индия

На 21 юни 2016 година, в деня на лятното слънцестоене, държавите по света ще отбележат за втора поредна година Международния ден на йога. Йога е древна наука за човека, тръгнала от Харапската цивилизация в поречието на река Инд. Целта на зананието и практиките по йога е една – постигането на стабилен, неразрушим покой и вглъбеност на ума, до достигането на пълна хармония и разцвет на личността.

Предмет на тази наука е съществуването на човека като материално-енергийна структурна единица – микрокосмос и неговите взаимодействия с макрокосмоса – обграждащия го социум, свят, природа, космос, битие.

 Характерна особеност на йога като наука е, че тя съдържа не само огромно теоретично знание, фиксирано писмено в многобройни древни, средновековни и съвременни текстове, но в още по-голяма степен тя е развила практическото приложение на това знание под формата на многообразни йогийски практики, обхващащи огромния диапазон на човешката личност – от чисто физическото ниво до най-фините и дълбинни нива на самовглъбяване и самопознание.

Причината светът да признава йога като ценност на общочовешката култура се корени във факта, че и най-незначителното постижение към тази цел дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *