СВАЛИХА МУГАБЕ ОТ ЛИДЕРСКИЯ ПОСТ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ В ЗИМБАБВЕ

Mugabe bgnes

Стотици хиляди зимбабвийци се включиха вчера в протестите срещу арестувания държавен глава

Управляващата партия на Зимбабве отстрани президента Робърт Мугабе като неин лидер, предаде Би Би Си. На негово място е издигнат бившият вицепрезидент Емерсън Мнангагуа, който беше уволнен от Мугабе преди две седмици. 93-годишният Мугабе имаше намерение да назначи на негово място съпругата си Грейс. Уволнението предизвика поредица от извънредни мерки на военните, за да предотвратят издигането на Грейс Мугабе.

Председателят на Асоциацията на военните ветерани в страната – Крис Митсвангуа, заяви пред агенция „Ройтерс“, че управляващата партия започва и процедура за отстраняване на Мугабе от президентския пост. Очаква се днес той да се срещне с военните лидери, съобщава се че вече е напуснал частната си резиденция в инвалидна количка.

Британският в. „Дейли мейл“ съобщава, че 93-годишният държавен глава е обявил гладна стачка срещу своето принудително задържане, позовавайки се на източник от семейството на президента. По думите му Мугабе е отказал да приема храна в събота и е заявил готовност да „умре за правдата“. Информацията за гладната стачка е била потвърдена и от член на управляващата партия, според когото президентът също така е отправял заплахи и е отказвал да говори в знак на протест.

Емерсън Мнангагуа също е военен ветеран.

Ройтерс съобщава още, че първата дама Грейс Мугабе е била изключена от партията.

Десетки хиляди зимбабвийци излязоха по улиците на протест срещу Мугабе в събота, а днес кореспондентът на Би Би Си в Зимбабве публикува видео, показващо хора, които танцуват щастливи от взетото решение за отстраняването на Мугабе от партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *