САЩ С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ СРЕЩУ СЕВЕРНА КОРЕЯ ЗАРАДИ ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ

Mattis Seul reuters

Военният министър на САЩ заплаши с „ефективен и съкрушителен“ отговор, ако Пхенян използва ядрено оръжие

Американският военен министър Джеймс Матис предупреди Северна Корея с „ефективен и съкрушителен“ отговор, ако Пхенян е решил да използва ядрени оръжия, след като увери Южна Корея в непоколебимата подкрепа на САЩ в края на двудневното си посещение, съобщава „Ройтерс“. Матис е в Южна Корея, където увери Сеул, че САЩ са партньор на страната, съобщи Би Би Си. „Всякакво нападение срещу САЩ или нашите съюзници ще бъде осуетено, а всякакво използване на ядрени оръжия ще бъде посрещнато с отговор, който ще бъде ефективен и съкрушителен“, коментира още Матис.

В същото време Северна Корея продължава да играе по ръба на бръснача с постоянни тестове на оръжия по морските си граници. Северна Корея също така изглежда да е рестартирала експлоатацията на реактора в основното си ядрено съоръжение „Йонбьон“, който произвежда плутоний и който може да бъде използван за програмата на Пхенян за ядрени оръжия. „Северна Корея продължава да изстрелва ракети, да развива своята програма за ядрени оръжия и се впуска в заплашителна реторика и поведение“, изтъкна Джеймс Матис.

Действията на Северна Корея накараха САЩ и Южна Корея да отговорят със укрепване на отбранителните способности, включително очакваното разполагане на американската противоракетна система, известна като THAAD, в Южна Корея по-късно тази година. Двете страни потвърдиха този ангажимент. САЩ имат завидно военно присъствие в Япония и Южна Корея – близо 30 хил. американски войници са разположени в района, а за това Сеул плаща близо 1 млрд. долара годишно. Президентът на САЩ Доналд Тръмп не веднъж е изразявал желание Южна Корея да плаща повече за тази защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *