САЩ ОСТАВАТ В НАТО, СЪЮЗНИЦИТЕ СЕ АНГАЖИРАТ ДА ХАРЧАТ 33 МИЛИАРДА ПОВЕЧЕ ЗА ОТБРАНА

Trump NATO 2 bgnes

Тръмп: Мога и сам да взема решение за излизането на САЩ от НАТО, но не е нужно

Американският президент Доналд Тръмп може да вземе решение за изтеглянето на САЩ от НАТО и без подкрепата на американския Конгрес, но не смята това за необходимо, заяви той на пресконференция в Брюксел. „Мисля, че мога, вероятно, да направя това. Но това не е нужно“, каза Тръмп отговаряйки на въпрос заплашвал ли е той досега съюзниците си в НАТО с изтеглянето на САЩ от алианса и може ли да вземе сам това решение, без подкрепата на Конгреса. Американският президент Доналд Тръмс приветства „огромния“ напредък по ангажиментите на НАТО за отбранителни разходи.

Тръмп каза това на пресконференция непосредствено след разпространяването на слуха, че пред колегите си е заплашил с изтеглянето на САЩ, ако не бъдат изпълнени намеренията за повишаване на отбранителните разходи на държавите от пакта. Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща, каза още американският президент.

Според него бюджетът на НАТО е бил нечестен спрямо САЩ, но сега е сигурен, че нещата ще се променят. Съюзниците ще увеличат разходите си за отбрана с 33 млрд. долара или повече, добави той, цитиран от Ройтерс. „Отношението към САЩ не беше правилно, но ето ни сега. Вярвам в НАТО“, каза Тръмп.

Тръмп отбеляза още, че „Путин е конкурент, не е враг“. „Не е въпросът в това той приятел ли е или враг. Путин представлява Русия, а аз представлявам Америка“, отбеляза Тръмп. “Той ми е конкурент, вече го казах. Но може би някога ще ми стане приятел.“ Той допълни, че на срещата си с руския президент в Хелзинки двамата ще обсъдят ситуацията в Сирия, в Украйна и също приписваната на Русия намеса в американските избори. Американският президент каза, че не очаква много от тези разговори. Освен това Тръмп предупреди съюзниците си от НАТО, че „имиграцията превзема Европа“.

По време на срещата на върха на НАТО Тръмп настоя европейските държави да започнат да плащат по 4% от БВП за отбрана. Той изрази недоволството си конкретно от Германия, като дори наруши дипломатическия протокол, обръщайки се към германския канцлер Ангела Меркел на малко име. „Ангела, трябва да направиш нещо по въпроса“, казал Тръмп, което шокирало присъстващите.

Самата Меркел коментира след заседанието, че срещата на върха е била „много напрегната“, но по думите ѝ Германия трябва да направи повече по отношение на разходите за отбрана. Германия върви към увеличаване на военните си разходи, което е в неин интерес, допълни Меркел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *