САЩ ИЗЛИЗА ОТ СЪСТАВА НА ЮНЕСКО ОТ ДОГОДИНА

Unesco bgnes

Вашингтон обвини организацията в „анти-израелски действия“

САЩ ще се оттеглят от състава на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), обвинявайки я в „анти-израелски действия“. Според осведомителната агенция това би било допълнителен удар върху агенцията, която среща затруднения при събирането на средства.

Трима дипломати разкриха, че САЩ, които почти изцяло спряха парите за ЮНЕСКО още през 2011 г. като протест срещу решение да се гарантира пълно членство на Палестина, ще обявят решението в рамките на следващите дни. „Не е официално още, но е истина“, каза западен дипломат.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт каза, че Вашингтон ще създаде „мисия за наблюдение“, която да замести американското представителство в базираната в Париж агенция. Тя добави, че това решение не е било лесно.

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази „дълбоко съжаление“ за решението на САЩ да се оттеглят от културния и образователен орган на ООН, наричайки го „загуба на мултилатерализъм”. „Искам да изразя дълбоко съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от ЮНЕСКО“, каза тя в изявление.

Решението на американското правителство влиза в сила от 31 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *