САУДИТСКА АРАБИЯ ИЗГОНИ ПОСЛАНИКА НА КАНАДА И ЗАМРАЗИ ДВУСТРАННИТЕ ОТНОШЕНИЯ

Абдел ал Джубеир, министър на външните работи на саудитска арабия

Рияд счита за намеса във вътрешните си работи призива на Отава за освобождаване на политически затворници и борци за човешки права

Властите в Саудитска Арабия оповестиха решението си да обявят посланика на Канада в страната за персона нон грата и да изтеглят своя дипломатически представител от Отава, предава АФП. От арабското кралство твърдят, че причина за взетото решение са опитите на Отава да се „намесва“ във вътрешните работи на страната. „Кралство Саудитска Арабия… няма да допусне намеса във вътрешните работи“, заявиха от Министерството на външните работи.

Кралството е дало на канадския посланик 24 часа да напусне страната. Решението подчертава новата агресивна външна политика на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, след като Отава настоя за незабавно освобождаване на правозащитници.

От Рияд обявиха също, че замразяват всички нови търговски и инвестиционни трансакции с Канада и си запазват правото да предприемат допълнителни действия.

„Канадската позиция е открита и безочлива намеса във вътрешните работи на кралство Саудитска Арабия“, се казва в съобщение на саудитското външно министерство в „Туитър“.

През миналата седмица Канада обяви, че е „изключително притеснена“ от новата вълна арести на жени и правозащитници в монархията, включително и активистката за борба за равенство на половете Самар Бадави. „Ние призоваваме саудитските власти незабавно да ги освободят и всички други мирни правозащитници“, пише канадското външно министерство в „Туитър“ в петък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *