САУДИТСКА АРАБИЯ, ЕГИПЕТ, ОАЕ И БАХРЕЙН ОБВИНЯВАТ КАТАР В ПОДКРЕПА НА ТЕРОРИЗМА

Katar bgnes

Четирите страни обявиха, че късат дипломатическите си отношения с богатата държава от Персийския залив

Координираният ход на четирите страни драматично ескалира разрастващия се спор относно подкрепата от страна на Катар на египетското „Мюсюлманско братство“, най-старото ислямистко движение в света, и добавя към обвиненията, че Доха дори подкрепя дневния ред на регионалния съперник Иран.

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн обявиха, че прекъсват транспортните връзки с Катар и дадоха на катарските посетители и жители две седмици да напуснат техните страни. Саудитска Арабия обвини Катар, че подкрепя екстремистки групировки и разпространява насилствената си идеология, очевидно имайки предвид неговия държавен сателитен телевизионен канал „Ал Джазира“.

„Катар подкрепя множество терористични и сектантски групировки, целящи разклащане на стабилността в региона, включително „Мюсюлманско братство“, „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“, и постоянно популяризира посланието и схемите на тези групировки чрез своите медии“, посочва държавната новинарска агенция на Саудитска Арабия СПА. Катар също така е обвинен от Саудитска Арабия, че подкрепя подкрепяни от Иран екстремисти в размирния и населен предимно с шиити източен саудитски регион Катиф и в Бахрейн.

Същевременно Катар беше изключен от коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия, която извършва въздушни удари срещу бунтовниците хуси в Йемен, установили контрол над голяма част от територията на страната. По-късно Йемен обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с Катар и че подкрепя неговото отстраняване от оглавявяната от Саудитска Арабия коалиция.  Впоследствие и Либия и Малдивите обявиха прекъсване на отношенията с Катар.

Катар, от своя страна обяви, че решението на редица арабски страни да скъсат дипломатическите си отношения с Доха е неоправдано. „Доха съжалява за решението на Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн да скъсат отношенията и смята, че тази мярка е неоправдана, основаваща се на голословни твърдения“, се казва в изявлението на външнополитическото ведомство. Властите в емирството увериха, че ще „направят всичко необходимо тези мерки да не се отразят на икономиката на Катар и на живота на неговите поданици“, подчертавайки, че „съжаляват за затварянето на границите със Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн“.

Доха отхвърли обвиненията, че Катар подкрепя терористични групировки и радикална идеология в региона. „Катар е действащ член на Съвета за сътрудничество на арабските държани в Персийския залив и е верен на неговите споразумения, уважава суверенитета на останалите държави и не се меси във вътрешните им работи. Доха изпълнява своите ангажименти в борбата срещу тероризма и екстремизма“, се казва в изявлението. Според властите в емирството, Катар е подложен на информационен натиск, чиято цел е да се навреди на интересите на близкоизточната държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *