САНКЦИИ СРЕЩУ СЕВЕРНА КОРЕЯ ЩЕ ОБСЪЖДА ЕС НА ИЗВЪНРЕДНА СРЕЩА НА ВЪРХА

Mogerini BGNES

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че на 14 август Пхенян ще се изправи пред нови санкции

Тя обяви, че именно тогава ще се проведе извънредна среща на комитета по отбранителна политика за обсъждане на ситуацията със Северна Корея и въпроса за нови санкции срещу нея, предава ТАСС. „След разговори в Манила в кулоарите на регионалния форум на АСЕАН с външните министри на Южна Корея, САЩ, Русия, Китай и държавите от АСЕАН беше взето решение за свикване на извънредна среща на комитета по отбранителна политика на 14 август за обсъждане на по-нататъшни стъпки по отношение на КНДР“, каза Могерини.

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не съществува военно решение на спора между САЩ и Северна Корея, и призова за спиране на изострянето на реториката между Вашингтон и Пхенян, предадоха Ройтерс и DPA. „Германия активно ще участва във всякакви невоенни решения“, каза Меркел.

Само предни дни Съветът за сигурност на ООН с пълно мнозинство прие нова порция санкции срещу режима на Ким Чен Ун. Новите ограничения засягат износа на сурови изкопаеми като въглища, желязо, желязна руда, олово и оловна руда, както и на морска храна. По изчисления на международната организация износът на тези суровини отговаря за 1/3 от годишния износ на страната или близо $3 млрд. към 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *