САНКЦИИТЕ НА САЩ ЩЕ ЗАСЕГНАТ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА „ТУРСКИ ПОТОК“ В БЪЛГАРИЯ И ИЗГРАЖДАНЕТО НА АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

bORISOV TURSKI POTOK BGNES

САЩ насърчават изграждането на газовата връзка с Гърция

САЩ поддържат позицията си срещу продължението на руския проект „Турски поток“ в България („Балкански поток“) и изграждането на АЕЦ „Белене“, тъй като те не осигуряват енергийна диверсификация и сигурност на страната, а освен това руското оборудване за втората ядрена централа е технологично остаряло. В същото време Вашингтон силно насърчава реализацията на газовата връзка между България и Гърция, планирана да осигурява втечнен газ от различни страни, включително от САЩ.

Това стана ясно от думите на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ, пред журналисти след срещата му в четвъртък с енергийния министър Теменужка Петкова, с която е разговарял и през януари при нейното посещение в САЩ.

България има по-добри възможности в областта на енергетиката от газопровода „Балкански поток“ и АЕЦ „Белене“. Газовата връзка с Гърция и инсталирането на малки модулни реактори дават по-голяма енергийна независимост на страната от тези два проекта, които засилват дългогодишното руско влияние в този сектор, коментира Фанън.

Той пристигна в София от Гърция, където придружаваше държавния секретар Майк Помпейо. Следващата му спирка е Скопие, където ще продължи обсъждането на регионалните енергийни перспективи и възможността САЩ да играят важна партньорска роля в тях.

„Обсъдих в София как да продължим това наистина важно сътрудничество и да подкрепим усилията за диверсификация на България“, каза американският дипломат.

„С министър Петкова говорихме за партньорството по газовата връзка с Гърция, която е много важен проект, и за положителните стъпки по проекта от януари досега дори в условията на пандемия. Виждаме, че България започва да служи за регионален хъб. Обсъдихме диверсификацията на ядрено горива и нови ядрени технологии. България трябва да види тези възможности“, каза Фанън.

Помощник-държавният секретар даде да се разбере, че американските санкции срещу газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“, които през октомври трябва да бъдат официално разгледани, ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“ през българска територия. Това, че българското правителство го нарича „Балкански поток“ и твърди, че е част от българската газова инфраструктура, не променя същността на проекта.

„Разбирам, че има различия на имената на газопровода, но според нас това не променя факта, че Русия го използва като инструмент. Едно и също нещо е. Законодателството на САЩ за санкциите е от няколко години и обновяването по предложение на Помпейо през юли цели да се предотврати използването на енергийни активи за влияние“, каза Фанън.

„Ние сме фокусирани върху ситуацията с газа, но забелязваме същите неща и в ядрената сфера“, отвърна Фанън на въпрос обсъдил ли е с Петкова проекта „Белене“.

„Има чувствителна зависимост на съществуващите ядрени мощности от руското гориво чрез 50-годишен брак“ и САЩ имат политически притеснения за тази зависимост, отбеляза Фанън.

„Нашето виждане за „Белене“ е, че търговски и технически този проект не може да доведе до увеличаване на енергийната сигурност на България. Базиран е на остарели технологии, които Русия отказва да използва дори на своя територия. Защо България би искала това? Това е технология, която ще погълне много пари, а България може да се възползва от по-добри възможности“, коментира помощник-държавния секретар.

Съществуващите съоръжения в АЕЦ „Козлодуй“ могат да ползват различно гориво и правителството прави достатъчно добри стъпки в тази посока, каза Фанън, визирайки явно изпитанията на ядреното гориво на американската „Уестингхаус“ за българската централа и намерението на ядрения оператор да обяви търг за този тип доставки през 2024 г.

САЩ окуражават американския бизнес да идва в България, увери Фанън: „Вярваме, че американските компании могат да работят в условията на споделен търговски интерес. Искаме да продължим да разпознаваме страната ви като създаваща подходяща среда за бизнеса и моя работа е да кажа на нашите компании да дойдат при вас“.

Източник: Медиапул

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *