САМО 4% ОТ НЕЛЕГАЛНИТЕ МИГРАНТИ НА ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА СА СИРИЙЦИ

Migranti bgnes

Атина търси подкрепата на САЩ за овладяване на натиска от турска страна

Гръцкото външно министерство обърна внимание на САЩ върху операцията на Турция за насочване на големи потоци от нелегални мигранти към гръцката граница, съобщи ТАСС. Турция организира мащабна операция, целта на която е незаконното влизане в Гърция на хиляди нелегални мигранти. Това заяви първият заместник-министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис на среща в Атина със заместник-помощника на държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър, съобщи пресслужбата на външното министерство на Гърция.

На срещата са били обсъдени и въпроси за разширяването на ЕС в Западните Балкани и последните събития в Югоизточното Средиземноморие “Ситуацията на гръцко-турската граница, където се отбелязва организиран, мащабен опит за незаконно влизане в страната ни, беше в центъра на срещата ”, посочват от министерството.

Варвициотис информира събеседника за “настоящата ситуация на гръцко-турската граница и мерките, предприети от гръцкото правителство за ефективна защита на границите”

На 28 февруари Анкара реши да не спира сирийските бежанци, които искат да стигнат до Европа по море или по суша. Тази стъпка беше предшествана от инцидент в Идлиб, довел до смъртта на 36 турски войници. Както каза в понеделник турският президент Тайип Ердоган, „стотици хиляди бежанци са тръгнали за Европа и скоро броят им ще достигне милиони“.

Правителствените източници съобщиха за в. “Нафтемборики”, че от сутринта на 29 февруари до 5 март са били осуети общо 36 649 опита за незаконно влизане в Гърция. Задържани са 252 души, но само 4% от тях са сирийци. 64% са от Афганистан, 19% от Пакистан, 5% от Турция, 2,6% от Сомалия. 5,4% са нелегални мигранти от Ирак, Иран, Мароко, Етиопия, Бангладеш и Египет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *