РУСНАЦИТЕ ВЪОРЪЖАВАТ ТАЛИБАНИТЕ В АФГАНИСТАН

Talibani CNN

Това съобщава СиЕнЕн, позовавайки се на ексклузивни видеоматериали

Припомняме, че по-рано Москва вече беше обвинявана в доставки на оръжие за талибаните от САЩ и афганистанските власти. Американски генерали изразиха тревогата си през април, че руското правителство се опитва да въоръжи екстремистите, но видеоматериали от бойното поле потвърждават тези опасения.

На видеата се показват снайпери, различни оръжия „Калашников“, които според експертите са от Руската федерация.

Талибани от северната и западната част на Афганистан твърдят, че притежават оръжия, които са доставени от руски правителствени източници. Една отцепила се група талибани до Херат поясни, че са се сдобили с оръжията, след като са победили друга група талибани.

Друга талибани обявиха, че безплатно са получили оръжия по границата с Таджикистан и че са доставени от „руснаците“. Видеата не предоставят неоспорими доказателства за търговия.  Представители нa афганистанското правителство са сигурни, че се случват подобни действия между Русия и талибаните.

Москва категорично отхвърля подобна информация. Руското външно министерство отказва да коментира тази статия, но преди подчертава, че е „пълна измислица“ и че е с цел да се покрие провалът на САЩ в Афганистан. Според ведомството руснаците разговарят с талибаните само за насърчаване на мирния диалог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *