РУСИЯ ОРЯЗВА ДОСТАВКИТЕ НА НЕФТ ЗА БЕЛАРУС

Petrol

Двете страни не успяха да намерят решение на на газовия спор

По първоначално одобрения график Москва трябваше да достави на Беларус 4.5 милиона тона нефт. Сега обаче този размер е свит до количеството от 4 милиона тона, с което руската страна продължава практиката за намаляване на доставките на нефт. С това Москва цели да предизвика Минск да погаси дълг от над $400 млн. за газта.

В Минск очакват, че спорните въпроси ще бъдат решени в течение на първото тримесечие: властта в Беларус ще установи новите тарифи за преминаване на нефт през нейната територия само за този период. Според източник на руското издание руското енергийно министерство е предалоновият график на Беларус от 28 декември и според него, обемът на доставките е около 4 млн. тона вместо очакваните 4,5 млн. тона. Ако тази тенденция се продължи, заедно с предполагаемите 18 млн. тона за годината Беларус може да получи само 16 млн. тона.

Задълженията на Минск са от януари м.г., когато Беларус, настоявайки за понижаване на разходите за суровини, едностранно реши да плаща по-малко и в края на ноември дългът стана около $425 млн. От своя страна Москва обвърза газовия въпрос с доставките на нефт и ги съкрати с обещаните от 5,3 млн. тона в първото тримесечие до 3,5 млн. тона, а през октомври-декември до 3 млн. тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *