РУСИЯ ОБВИНИ САЩ, ЧЕ ДИРЕКТНО ПОДКРЕПЯТ „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА”

768x432 (3)

Сирийските войски обявиха, че са си върнали контрола над Ал Букемал – последната крепост на екстремистите

САЩ директно подкрепят терористи от групировката „Ислямска държава“ в Сирия. Това обвинение отправи военното министерство на Русия, цитирано от Ройтерс. Според ведомството САЩ покриват звена от „Ислямска държава“ в Сирия и само се преструват, че се борят с терористите в Близкия изток. От министерството обявиха, че са установили случаи, в които коалицията пряко е взаимодействала и е подкрепяла „Ислямска държава“, като факти за това са открити миналата седмица, по време на операцията на сирийските власти за освобождаването на Абу Кемал, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

САЩ отказаха да нанасят удари по колона терористи с мотива, че по техни данни те се предават доброволно в плен, затова за тях важат текстовете на Женевската конвенция за третирането на военнопленници, допълват от ведомството. Оттам са категорични, че водената от САЩ коалиция се е опитала да създаде и пречки на руските самолети в района на Абу Кемал, за да осигури на терористите безопасно изтегляне от района.

Тези факти са убедително доказателство, че САЩ, докато се преструват, че водят безкомпромисна борба срещу международния тероризъм пред световната общност, действително подкрепят звена от ДАЕШ, се казва в съобщение на ведомството, което публикува във „Фейсбук“ и „Туитър“ изображения, които показват помощта на американците за джихадистите. Вчера БиБиСи разкри, че водената от САЩ коалиция е позволила на джихадисти да се евакуират от град Ракка.

Сирийските войски обявиха, че са си върнали контрола над Ал Букемал – последната крепост на ИДИЛ. Водената от САЩ коалиция също се е готвела за настъпление в града, уточнява Москва. По данни на Русия е освободена над 90% от територията на Сирия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *