РУСИЯ КЪМ САЩ: НОСЕТЕ САМИ ОТГОВОРНОСТ, АКО УДАРИТЕ СИРИЯ; САЩ: ПОДКРЕПЯТЕ ЧУДОВИЩЕ

OON BGNES

Съветът за сигурност на ООН отхвърли руската резолюция, Русия пък наложи вето на американското предложение за Сирия

Проекторезолюцията на Съвета за сигурност трябваше да подкрепи Организацията за забрана на химическите оръжия да разследва твърденията за използване на химически оръжия в сирийския град Дума. Отхвърлената в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция беше изготвена от Швеция и дописана от Русия.

По-рано Съветът за сигурност на ООН отхвърли руската проекторезолюция, в която се предлагаше създаване на механизъм за разследване на атаки с химически оръжия в Сирия. Преди това Русия наложи вето на американското предложение за разследване на предполагаемите атаки с химическо оръжие в сирийския град Дума на 7 април, съобщи БНР.

Руският текст беше конкурентно предложение на американското за създаване на разследващ механизъм за издирване на отговорни лица за извършването на химически атаки. Западните страни обаче го разкритикуваха заради липса на независимост. Американският текст предвиждаше създаването на нов „механизъм за независимо разследване на ООН“ за използването на химически оръжия в Сирия с едногодишен мандат.

Преди това Русия наложи вето на предложената от Съединените щати проекторезолюция за Сирия във връзка с предполагаемата химическа атака в град Дума. „Ние налагаме вето, за да защитим международното право, мирът и сигурността и за да не позволим да въвлечете СС във вашите авантюри. Ако вие все пак сте взели решение да осъществите в Сирия незаконна военна авантюра, а ние все още се надяваме, че ще размислите, то сами ще отговаряте за тези свои действия“, заяви постоянният представител на Русия Василий Небензя, както и посочи, че предложената резолюция е замислена така, че да не мине в СС на ООН. По думите му текстът не отговаря на необходимостта от справедливо и обективно разследване.

„Историята ще запомни, че Русия избра да защити чудовище вместо невинните животи на сирийските граждани“, подчерта постоянният представител на Съединените щати в ООН Ники Хейли, говорейки за сирийския лидер Башар Асад.

Междувременно, в телефонен разговор, американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей изразиха решимост да не позволят да бъдат извършвани повече химически атаки в Сирия. От своя страна, френският президент Еманюел Макрон заяви, че през следващите дни ще вземе решение дали да нанесе военни удари по обекти в Сирия, където се произвеждат химически оръжия.

Руските военни запазват правото си да свалят ракети и да унищожават установките и точките, откъдето са изстреляни в случай на агресия на САЩ срещу Сирия. Това предупреди посланикът на Русия в Ливан Александър Засипкин, цитиран от руските медии. Засипкин подчертал, че „руските сили ще се противопоставят на американската агресия в Сирия чрез прихващането на ракети и удряйки техните установки“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *