РУСИЯ И САЩ С ВЗАИМНИ ОБВИНЕНИЯ ЗА ПРИБЛИЖАВАНЕ НА ВОЕННИ КОРАБИ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

boyni korabi bgnes

Американският ескадрен миноносец „Грейвли“ и руската фрегата „Ярослав Мъдри“ се доближили опасно на 17 юни

„На 17 юни в Източно Средиземно море американският ескадрен миноносец с управляеми ракети „Грейвли“ е допуснал опасно приближаване до руски боен кораб на разстояние 60-70 метра по левия борд и е пресякъл курса на фрегатата „Ярослав Мъдри“ на опасна дистанция от 180 м. Руският кораб е плавал в международни води, следвал е постоянен курс, плавал е с постоянна скорост и не е предприемал никакви опасни маневри към американския кораб“, заяви руското министерство на отбраната.

Руското министерство на отбраната допълва: „Следва да отбележим, че в последно време военното ведомство на САЩ със завидно постоянство обвиняваше руските летци и моряци в непрофесионализъм. Но този инцидент, свързан с опасното маневриране на „Грейвли“, показва, че американските матроси си позволяват да забравят основни принципи на безопасността на корабоплаването и съвсем не мислят за евентуалните последици от опасното маневриране в райони с интензивен морски трафик“, подчерта руското министерство на отбраната.

Вашингтон обаче отхвръли обвиненията, като от своя страна прехвърли вината на Русия и на екипажа на фрегатата „Ярослав Мъдри“. Според американците руския кораб е този, които се е приближил опасно до „Грейвли“. „Грейвли“ е част от групата, съпровождаща самолетоносача „Труман“, чийто самолети нанасят удари по ислямистки цели в Сирия и Ирак. Руският кораб е направил няколко маневри в близост до американския. В даден момент двата кораба били на разстояние от 290 метра един от друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *