РУСИЯ И ИРАН ОБСЪДИХА „НЕДОПУСТИМИТЕ” ДЕЙСТВИЯ НА САЩ В СИРИЯ, ТРЪМП ИМ ГОТВИ САНКЦИИ

Putin Rohane bgnes

Съвместният команден център на силите на Русия, Иран и въоръжени формирования, подкрепящи сирийския президент Башар Асад обяви, че ще отговори на всякаква нова агресия

Руският президент Владимир Путин и президентът на Иран Хасан Рохани обсъдиха в телефонен разговор обстановката в Сирия и нарекоха „недопустими“ агресивните действия на САЩ срещу Сирия, съобщава пресслужбата на Кремъл. Телефонният разговор е бил по инициатива на иранската страна. В събота вечерта Рохани разговаря със сирийския президент Башар Асад.

В разговора са окачествили „агресивните действия на САЩ като недопустими спрямо една суверенна държава“ и са казали, че „те са в нарушение на нормите на международното право.“ Русия и Иран са се обединили около мнението, че „искат обективно и безпристрастно разследване на всички обстоятелства, свързани с инцидента с химическо оръжие на 4 април в сирийската провинция Идлиб.“ Двамата президенти са отбелязали и важността на „продължаването на тясното взаимодействие в борбата с тероризма и в намирането на политико-дипломатическо решение на въоръжения конфликт в Сирия.“

Същевременно съвместният команден център на силите на Русия, Иран и въоръжени формирования, подкрепящи сирийския президент Башар Асад, обяви, че американското въздушно нападение в Сирия е пресичане на „червени линии“ и че командният център ще отговори на всякаква нова агресия и ще увеличи подкрепата си за своя съюзник, предаде Ройтерс. „Това, което Америка извърши като агресия срещу Сирия, е пресичане на червени линии. Отсега нататък ще отговаряме със сила на всеки агресор или на всяко нарушаване на червени линии от когото и да било, а Америка знае нашата способност да отговорим добре“, обяви командният център.

В съобщението на командния център се посочва още, че присъствието на американски войски в Северна Сирия, където САЩ са изпратили стотици военнослужещи от специалните сили, за да помагат на Сирийските демократични сили да изгонят групировката „Ислямска държава“, е „незаконно“ и че Вашингтон има дългосрочен план за окупиране на района.

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да обсъди въпроса за налагане на санкции срещу Русия и Иран заради подкрепата им за сирийския президент Башар Асад. Президентът Тръмп възнамерява да обсъди въпроса за налагане на санкции срещу Русия и Иран и тези обсъждания вече са започнали, съобщи Хейли.

По думите й, САЩ разполагат с доказателства, че сирийското правителство е замесено в химическото нападение в провинция Идлиб. „Ние имаме доказателства, че Асад е замесен, видели сме ги и знаем какво точно се е случило. Нямаме никакви съмнения за това“, заяви тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *