Русия била готова да използва ядрено оръжие заради Крим

Русия била готова да използва ядрено оръжие заради КримРусия е разглеждала възможността да използва ядрено оръжие при анексирането на Крим в случай на въоръжен конфликт със Запада. Това става ясно от интервюто на президента Владимир Путин в документалния филм „Крим. Пътят към родината”, предаде БНР от Москва.

Документалният филм на Андрей Кондрашов, посветен на първата годишнина от присъединяването на Крим към Русия,  ще бъде показан тази вечер по централната руска телевизия „Россия 1”, но вече бе излъчен за района на Далечния изток. В него се съдържат две интервюта на президента Путин, в които, според авторите на филма, той максимално откровено разказва за онези драматични дни.

„Ние бяхме готови да приведем в бойна готовност нашите ядрени сили”, посочва руският президент и обяснява, че в многократни разговори със западните лидери се е опитал да им обясни, че Крим е изконна руска територия и че руското ръководство не е могло да изостави живеещите там руснаци на произвола на съдбата.

Във филма Путин признава, че анексирането на Крим е било съпроводена от военна операция, но същевременно посочва, че Русия не е нарушила никакви международни закони, тъй като е задействала само намиращите се военни в базата в Севастопол, които са били там по силата на договора с Украйна.  Руският президент освен това вярва, че САЩ са били готови да започнат война заради Крим. Успехът на операцията по завладяването на полуострова Путин обяснява с факта, че той лично е поел цялото ръководство.

Руският президент за пореден път обвинява САЩ, че стоят зад преврата в Киев, който свали от власт президента Виктор Янукович.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *