Румънски експерти направиха зловеща прогноза за България

Етикети: , , , , ,

зловеща прогнозаСпециалистите направили тази зловеща прогноза твърдят, че се задава мощен трус

Румънски експерти направиха доста зловеща прогноза, която засяга страната ни.

Тази зловеща прогноза вещае, че Вранча ще бъде разтърсена от мощно земетресение, което може да се окаже пагубно и за България.
Очакваният трус е над 8 по Рихтер. Ако той се събуди в северната ни съседка, според експертите ще доведе до стотици срутени панелни сгради.
Зловещата прогноза накара живеещите в Румъния да вземат спешни мерки по укрепването на зданията, което обаче няма да е никак лесно.

В северната ни съседка строителството както и у нас е масово с панели и налят бетон.
Местните учени, изготвили тази зловеща прогноза обаче не се наемат да прогнозират кога точно ще удари труса, но пък за сметка на това отчитат, че Вранча бива разлюлявана все по-често напоследък.
Запознати припомнят, че при земетресението през 1977 година в този район, ние също дадохме жертви.
Земният трус тогава бе със сила 7.4 по скалата на Рихтер, а епицентърът му бе в Източните Карпати, окръг Вранча.

Специалисти припомнят, че хипоцентърът на земния трус е бил на дълбочина 94 киломера.
Броят на жертвите тогава достигна 1 600 човека, преобладаващата част, от които бяха в Букурещ.
Въпреки зловещата прогноза, изготвена от румънските специалисти, от БАН са категорични, че няма повод за притеснения и успокояват населението, че едва ли предстои такава стихия.

Проф. Емил Ботев пък твърди, че при предишното пагубно земетресение, което е разлюляло Вранча, България е дала жертви поради факта, че не е спазила правилата и под много от блоковете имало незаконно направени заведения.
Факт е обаче, че за разлика от северните ни съседи, у нас не се прави нищо по въпроса за укрепването на старите и пропукани панелки, пише pik.bg.
Програмата за санирането на панелните жилища заради енергийната ефективност стартира тепърва, а и не се знае колко качествено ще бъде изпълнението й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *