РУМЕН РАДЕВ: ХОРАТА В СТРАНДЖА НЯМАТ НУЖДА ОТ ОСТАВКИ, А ОТ УСТОЙЧИВА ПОЛИТИКА В РЕГИОНА

Radev graf ignatievo bgnes

Президентът пита как хората, които загубиха поминъка си, ще го възстановят

Президентът Румен Радев се обяви за политика, чиито грешки не се изкупуват с оставки. Те нямат никакво значение за хората в Странджа, каза Радев в авиобаза Граф Игнатиево в отговор на въпрос дали оставките в Министерството на земеделието, храните и горите са достатъчни за успокояване на напрежението след масовото унищожаване на животни в Странджа. „Протестът, който беше постигнал – така беше обявено – някакви успехи вчера, не кореспондира изобщо с техните нужди и тяхното виждане как да възстановят поминъка си. Този протест само послужи за отслабване на напрежението, проблемите остават и те растат“, заяви президентът.

„Как тези хора ще имат стимул да останат в този регион, където това и е единственият поминък“, запита Радев и каза, че е крайно време държавата да се замисли за една сериозна устойчива политика. Президентът каза още, че очаква да види какви са резултатите от справянето с кризата и как правителството ще се ангажира да помогне реално на тези хора, а не просто да хвърля едни пари. „Това не решава въпроса“, каза той. „Първо те са недостатъчни да компенсират реалните загуби и бъдещи ползи. И второ – тук трябва да се положат всеобхватни мерки“, добави държавният глава.

Запитан дали ще има заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата, каквото бе искането на партия АБВ, президентът заяви, че очаква резултатите от действията за справяне с кризата. Той иска да види ангажимента на правителството в помощ на засегнатите стопани.

Радев коментира и обявената акция „Пречупване“ на контрабандата и критиката, че по време на служебното правителство в началото на 2017 г. не са събрани достатъчно средства. Абсолютно невярно определи президентът Румен Радев твърдението на ГЕРБ, че сивият сектор се е развил по време на служебното правителство. „Нека се справят с реалните цифри. Служебното правителство е оставило милиард и 600 милиона, нека кажат къде са. И още – служебното правителство събра просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката. Това ме навява на мисълта, че там нарочно от определени компании не са търсени тези вземания. Мога да дам подробна справка“, заяви Румен Радев.

„Тази операция не може да има успех, ако правителството не си пречупи собствените виждания за това що е то правова държава. Ако не си пречупи вижданията що е то върховенство на закона, що е то корупция и как се развъжда тя у нас. Що е то престъпност и как трябва да се борим с нея“, продължи президентът. „Виждате, че за разлика от мониторинговите доклади най-сетне Европейската комисия отговори на нашите амбиции за членство в Еврозоната вече съвсем откровено и даже грубо. Че има нужда от реални реформи. Жалкото е, че натискът за реални реформа идва като принуда отвън, а не по вътрешни убеждения и усещане за дълг на българското правителство за собствените граждани“, каза още президентът.

„Крайно време е правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и Еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре за справяне с корупция, престъпност и бедност“, заяви Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *