РУМЕН РАДЕВ ВЪВ ФЕЙСБУК: СЪЩЕСТВУВА ТЕНДЕНЦИЯ ЕС ОТ СЪЮЗ НА ПРИНЦИПИ И ЦЕННОСТИ ДА СЕ ТРАНСФОРМИРА В СЪЮЗ НА СМЕТКИ И ПАЗАРЛЪК

IMG_0938

Президентът участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел

На срещата на най-високо равнище на Европейския съюз се поставя началото на дискусията по т.нар. „Бяла книга“ за бъдещето на Европа и се обсъжда приемането на Римската декларация, изразяваща общия стремеж на европейските държави за изграждането на по-сигурен, проспериращ, социален и силен на световната сцена Европейски съюз.

Сред акцентите на форума са също така и въпроси, свързани с външната сигурност и отбраната, миграцията, отношенията на Европейския съюз с трети страни, както и икономически и финансови въпроси.

Преди заседанието президентът Румен Радев написа във Фейсбук: Съществува тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък. В Брюксел съм, за да изразя ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на Европейския съюз – единството и солидарността.

В дискусията, посветена на „Бялата книга“ за бъдещето на Европа, ще представя България, която не приема задълбочаването на различията в Европейския съюз, както и тенденцията за затвърждаването на „Европа на две скорости“ и за формирането на център и периферия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *