РУМЕН РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ПЛАТИ НИТО ЛЕВ ДРУГИМУ ДА НИ ПАЗИ НЕБЕТО

Radev bgnes

Той призова политиците да се държат отговорно по темата Сигурност

Президентът Румен Радев излезе с доста гневен коментар във Фейсбук по повод политическите спекулации около партньорството на България в НАТО и индиректно разкритикува бившето управление на ГЕРБ. „България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти“, заяви държавният глава.

„В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море. Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016г. Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение. Като главнокомандващ въоръжените сили заявявам, че България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти“, подчертава президентът Радев.

В доста нетипичен стил Радев обяснява и че съвместните учения на алианса в Черно море не са никаква заплаха за „лодките, платноходките и туризма“ и че въпросите на отбраната не търпят некомпетентност. „Планираните военни учения на НАТО в Черно море, договорени на срещата във Варшава през юли 2016г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Подобни учения се провеждат редовно, от години и никой не ги е „допускал“ или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за „лодките, платноходките и туризма“. Нека всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата Сигурност не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност“, пише в заключение Румен Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *