Румен Петков: Станишев „задкулисничи” в сделката между БНБ и французите

Румен ПетковБившият вътрешен министър е доволен от края на ерата „Танов” в митниците, но с назначаването на заместника му Николай Попов е ясно, че няма да има борба с контрабандата

„Сделката между БНБ и дружеството „Франсоа Шарл Обертюр Груп“, мълчанието на парламентарните групи и настояването на БНБ да продължи с нея, говори за задкулисие”, заяви Румен Петков.

Бившият депутат и вътрешен министър пита: „Означава ли, че някой от нашето партийно ръководство е поел ангажимента, тази сделка с унизителното 30-процентно българско участие на някакъв белгийски клон да стане факт? Аз съм убеден, че правителството е предоставило, по съответния ред, информация в парламентарните групи. И тук въпросът е, защо Сергей Станишев не е предизвикал дискусия и в нашата ПГ и в пленарна зала – това не е въпрос, който може да бъде подминаван.”

Петков добави, че финализацията на сделката е предвидена за средата на месец август, т.е., когато НС го няма, и ако не беше актуализацията на бюджета по настояване на правителството, този въпрос нямаше да се гледа и в комисията. „Това е проблемът – че се създава впечатление у обществото, че има някаква неясна договорка, постигана някъде“.

Петков коментира пред БНР и уволнението на шефа на митниците Ваньо Танов, но не е оптимист от следващите действия на правителството. „За мен краят на ерата „Танов“ може да създаде предпоставка – но пак казвам, при назначение като това на Николай Попов това е абсурд – митницата действително да предприеме ефективни действия срещу контрабандата. Ударът, който само контрабандата на цигари нанася на бюджета, е 1,5 милиарда, по груби сметки на експертите. Контрабандата, без съучастие на „Гранична полиция“, на Националната полиция и на митниците, няма как да стане.”

Според Петков има един ключов фактор (Ваньо Танов) отстранен, но има двама други, които по неясни причини продължават да оглавяват две от най-важните институции, касаещи обществения ред и сигурността на външната граница.

Източник: bulgaria-news.bg

Един коментар по “Румен Петков: Станишев „задкулисничи” в сделката между БНБ и французите

  1. Ами какво се оплакваш, бе ПУТЬО, върви го свали от власт СТАНИШЕВ, като си много печен! И СЕ ОБРЪСНИ, ЧЕ ПРИЛИЧАШ НА ТВОЯ ОБОЖАТЕЛ ОТ ФОРУМИТЕ – ВРОДЕНИЯ ИЗРОД – Dinko Bovinov.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *