Ройтерс: Купувачът на “Доверие” има 14 паунда в сметката си

ДовериеАгенция “Ройтерс” публикува обширно разследване за готвената скандална сделка на най-големия български пенсионен фонд “Доверие”, интерес към който проявява неясен купувач.

“Британската компания United Capital, която миналия месец заяви готовност да купи “Доверие”, не е листвана на фондовата борса, няма уебсайт, нито телефонен номер” – с тези думи започва разследването си “Ройтерс”.

Ето какво още разказва агенцията за кандидат-купувача:

Офисът на компанията е регистриран в град Грейс, Есекс, в къща с тераса. В нея се помещава Таня Пазарчик, която работи за Insolution Service – агенция, помагаща на хора да основат фирми. Пазарчик казва, че препраща пощата на United Capital на адрес в Австрия, но знае малко за компанията.

Според справка от сметките на United Capital от края на октомври компанията е разполагала с 14 паунда кеш и не е активна.

На 15 юли продавачът, Vienna Insurance Group AG, съобщава само, че се е съгласил да продаде своите 92.58% от частното пенсионно осигурително дружество на United Capital PLC.

Липсата на повече информация породи въпроси в България, където дружеството държи почти 1,8 млрд. лева на 1,25 млн. души.

“United Capital е една абсолютно нормална регистрирана във Великобритания холдингова компания за финансови услуги”, заявява в телефонно интервю Дебора Стърман – председател на United. По думите й около компанията няма нищо необичайно и ако хората в България имат проблем с нея – “на мен не ми пука”, цитира дамата агенция “Ройтерс”.

Според регистрите на Острова компанията е била регистрирана през 2007 г. от британска фирма на име “Флечър Кенеди”, която създава офшорни фирми. Сайтът на ”Флечър Кенеди” съобщава, че създава офшорки в места като Белиз, Британските Вирджински острови, Гибралтар и Сейшелите. Предлага и експресна услуга – регистриране на офшорна компания за 3 часа срещу 208 паунда. “Ще ви осигурим и адрес (във Великобритания – б.р.), който може да ползвате като регистриран на фирмата”, посочва “Флечър Кенеди”.

Отчетът на United Capital за периода до май 2012, регистриран през октомври, първоначално сочи 2,9 млн. паунда кеш. По-късно същия месец сумата е коригирана на едва 14 паунда. И според двете извлечения компанията не е активна.

Източник: offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *