РОДИТЕЛИТЕ ЩЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ИНФОРМИРАТ, ДЕЦАТА СИ ЧЕ СА ОСИНОВЕНИ

Zaharieva Rusinova bgnes

Такива промени в семейния кодекс подготвят правосъдното и социалното министерство

С промените в кодекса ще се улеснят съществено процедурите по осиновяване на деца. Ще се улесни и процедурата по разкриване на тайната на осиновяването. Предвижда се създаването на съвет към правосъдното министерство, който ще се занимава с произхода на осиновеното дете. Пълното разкриване на тайната обаче ще става само след съгласие на биологичните родители. Според Захариева има доста биологични родители, които искат да имат връзка с децата си, дадени за осиновяване.

Осиновителите пък ще са задължени в най-ранен етап да информират децата, че са осиновени. По този начин според вносителите на предложенията ще се зачитат правата на детето. По думите на Захариева е по-добре то да разбере истината от своите родители, отколкото например от „недоброжелателен съсед“.

С промените отпада и възможността за разосиновяване. Въвежда се и максимална възрастова разлика при осиновяване и тя трябва да не надвишава 50 години. Променя се редът и при развод на осиновителите, като за първи път става възможно родителските права да се упражняват и от двата родители. Съдът ще определя мерки за родителиски права само по искане на един от двамата родители. Когато няма такова искане, родителските права, ще се упражняват и от двамата. Още в решението за развод ще се определят и мерките за пътуването на детето в чужбина, каза министърът.

Промените ще бъдат публикувани на обществено обсъждане за предложения и забележки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *