РОБЪРТ МУГАБЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ В ЗИМБАБВЕ

5873410

Дългогодишния лидер отстъпи пред обществените настроения и военните

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка, заяви председателят на парламента Джейкъб Муденда, цитиран от АФП. Той прочете обръщение на държавния глава пред депутатите в парламента, с което се слага край на неговото 37-годишно управление. „Аз, Робърт Габриел Мугабе, по смисъла на член 96 от Конституцията на Зимбабве, формално подавам моята оставка с незабавен ефект“, прочете Муденда.

По време на провеждащата се в законодателния орган процедура по импийчмънт на дългогодишния президент на африканската страна председателят съобщи, че е получил писмо от държавния глава, че подава оставка. В писмото си Мугабе отбелязва, че подава оставка според член 96 от конституцията на Зимбабве, която незабавно влиза в сила. Той пише още, че с решението си позволява плавен преход на властта. Процедурата за импийчмънт е преустановена.

Депутати от целия политически спектър призоваха той да се оттегли, след като военните взеха властта миналата седмица, а десетки хиляди граждани излязоха на улицата, за да настояват за оставка на 93-годишния държавен глава.

С оставката се слага край на 37-годишното управление на Мугабе, белязано от жестокост и икономически колапс. Мугабе бе президент на страната от 1987 до 2017 г., а преди това бе премиер от 1980 до 1987 г. Ройтерс отбелязва, че новината за оставката е посрещната с бурна радост в парламента и по улиците на столицата.

Решението за оставката идва след безпрецедентна седмица, по време на която военните поеха контрол над страната, а десетки хиляди граждани излязоха на улицата с искане оставката на 93-годишния държавник. Мугабе се опита да прехвърли властта си на съпругата си Грейс, което предизвика незабавен отговор от военните.

Представител на управляващата партия в Зимбабве съобщи пред АП, че наскоро уволненият вицепрезидент Емерсон Мнангагва ще поеме управлението на страната в рамките на 48 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *