Робот като Терминатор ще спасява хора (ВИДЕО)

ТерминаторАмериканската агенция за перспективни военни разработки DARPA представи робот тип Терминатор, разработен от компанията Boston Dynamics, Масачузетс.

Atlas е конструиран по подобие на човека – има два крака, две ръце, гръден кош и глава.

Роботът е висок 188 см, плещите му са широки 76 см, дълбочината на гръдния кош е 56 см, а теглото – около 150 кг. На външен вид Atlas прилича на робота T-800 от филма „Терминатор”.

Машината е предназначена за действия в посткатастрофични условия и за спасяване на хора, съобщи CNET, цитирана от Тechnews.

Atlas може да се придвижва по неравна повърхност и да преодолява препятствия, като използва различните части на тялото си.

Така например, роботът може да се качва и да слиза по стълби, както и да се придържа с ръце за всякакви предмети с цел да преодолее пречките, вкл. дупки по пода в резултат на разрушенията.

Машината на DARPA се придвижва с краката си подобно на човек, балансирайки с тялото.

Така ръцете на робота остават свободни за пренасяне и боравене с различни предмети.

Освен това Atlas може пази равновесие при външни въздействия.

Ако, например, го удари тежък предмет, роботът започва да балансира с тяло, за да не падне.

За подобни операции и управлението на крайниците и техните съставни части отговарят 28 хидравлични механизма, чиято работоспособност се обезпечава от хидравлична помпа.

Atlas разполага и със система за охлаждане.

При падане, роботът е защитен от метална рамка, която закрива най-важните му механизми.

В главата на Atlas е монтирана лазерна система LIDAR и стереокамери, чрез които роботът може да изучава детайлно заобикалящата го местност.

Atlas все още няма автономно захранване, като вместо това се свързва към външен източник на енергия чрез дълъг гъвкав кабел.

DARPA планира да изработи в близко бъдеще седем екземпляра на робота, които ще бъдат предоставени на участниците в конкурса „Virtual Robotics Challenge”, организиран от агенцията.

Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *