РЕШЕНО: СРЕЩАТА ЕС-ТУРЦИЯ ЩЕ СЕ СЪСТОИ, ДОМАКИН ЩЕ Е ВАРНА

Borisov Erdogan bgnes

Турция се разгневи срещу Брюксел, защото защити Гърция и Кипър

Европейският съвет не възрази на заседанието си тази нощ срещу свикването на насрочената за понеделник във Варна среща ЕС-Турция, съобщи БТА като се позова на дипломатически източници. Въпреки това от Брюксел дойде строго послание към Анкара , в което европейските лидери остро разкритикуваха политиките на Анкара към Кипър и Гърция, покачвайки напрежението дни преди важната среща на върха във Варна между ЕС и Турция.

ЕС отправи призив Анкара да прекрати незабавно действията си по възпрепятстване на проучванията за добив на газ край бреговете на Кипър. Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, включително двама гръцки войници, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог.

Анкара от своя страна заклейми като недопустимо изявлението. „Изявлението, което беше направено, съдържаше недопустими коментари срещу нашата страна, които обслужват интересите на Гърция и кипърските гърци“, подчерта говорителката на турското външно министерство.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъдат във Варна в понеделник за разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Домакин ще е българският премиер Бойко Борисов.

Премиерът Борисов съобщи вчера, че в навечерието на разговорите има напрежение и големи очаквания. Той поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, добави той. Премиерът уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС-Турция за миграцията. Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *