РЕШАВАЩ КОНГРЕС В БСП – ГЛАСУВАТ КОЙ ДА ПОЕМЕ ВРЕМЕННО ПОСТА НА НИНОВА, АКО ОДОБРЯТ ОСТАВКАТА Ѝ

Kongres bsp

Конгресът на БСП заседава извънредно днес.  Сесията е свикана по икане на подалата оставка от лидерския пост Корнелия Нинова. Припомняме, че тя пое пълната отговорност за изборните резултати и подаде оставка, като предложи следващият лидер да бъде избрян с пряко гласуване. Съгласно устава на партията оттеглянто на Нинова трябва да стане с решение на Конгреса.

Големият въпрос е дали делегатите ще подкрепят започването на процедура за пряк избор на лидер. Прекият избор на председател на партията бе една от промените в Устава, които инициира самата Корнелия Нинова още след като оглави БСП. Въпреки оставката си тя обяви, че ще се кандидатира отново за поста и се надява членовете на партията да ѝ гласуват доверие.

Този формат предвижда до провеждане на избора, коего се очаква да се случи през февруари, партията да бъде ръководена временно от един от заместниците на Нинова

Вътрешната опозиция предлага алтернативен вариант. Те искат на днешното заседание да бъде избран временен лидер докато бъдат подготвени изцяло нови правила за пряк избор на лидер. За такива временни лидери се спрягат имената на Валери Жаблянов и Красимир Янков. Сред имената за евентуален лидер на левицата са и Костадин Паскалев и Дора Янкова.

Припомняме, че след подаването на оставка от Нинова до днешния Конгрес, когато тя трябва да бъде гласувана, редица структури на партията от цялата страна изразиха несъгласие с оставката на Нинова. Сред тях са организациите на БСП в Стара Загора, Пазарджик и редица други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *