РЕШАВАЩ ДЕН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: ПОДПИСВАТ СОФИЙСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕС И ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Sofia Predsedatelstvo bgnes

Започна срещата на върха в София, от която зависи постигането на основната цел, която си постави правителството за председателството

Започна срещата на върха на лидерите на ЕС в София. Срещата се провежда във формат ЕС – Западни Балкани. Тя е най-значимото събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Лидерите вече пристигат в сградата на Националния дворец на културата в София.

Основна тема на обсъжданията ще бъде свързаността – по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона. Всичките европейски държави искат Западните Балкани първо да решат проблемите си и да покажат, че могат да постигат компромис. Как се вземат решенията в ЕС – само на базата на компромиси, коментира преди старта на срещата вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя припомни, че все още в региона има над 12 отворени гранични въпроса.

На днешната среща Западни Балкани – ЕС ще се потвърди европейската перспектива като незаобиколима, а Софийският дневен ред ще подпомага по-бързия процес на интеграция. Захариева изрази надежда, че срещата в София ще се споменава и след години – по начина, по който това се е правело за форума в Солун от 2003 г. Тя обаче не се ангажира с прогнози колко ще са новите членки на ЕС след още 15 години.

Безспорно България има значителна роля за насочването на прожектора към темата за Западните Балкани и ЕС. Процесите в региона започват да се раздвижват след подписването на договора за добросъседство между България и Македония, след идването на власт на кабинета на Зоран Заев. За последната година е преодолян в голяма степен застоят по придвижването на много от страните от региона към членство в ЕС. Босна например е предава своя въпросник на Европейската комисия, Косово успя да ратифицира демаркацията на границата с Черна гора, а Македония влезе в същински разговори за името си с Гърция. Като добър знак се смята и подобряването на отношенията между държавите участнички в Процеса за сътрудничество на Югоизточна Европа, които след период на застой успяват да се споразумеят коя страна да председателства и кой да бъде главен секретар.

По време на срещата в София не е изключен и пробив темата с името на Македония. Предварително е известно, че премиерите Заев и Ципрас планират двустранна среща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *