РЕФОРМАТОРИТЕ КАНЯТ ГЕРБ НА КОНСУЛТАЦИИ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО

 

rumen-hristov-bgnes

РБ отговаря на призива на президента за повече усилия за съставяне на кабинет в 43-тото НС

Информацията за отправената покана бе съобщена от заместник-председателя на СДС Румен Христов след заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок. Той обясни, че реформаторите съжалявали, че Бойко Борисов е върнал мандата, защото според тях е трябвало да се продължи започнатото от неговото правителство и коалицията, в която участват и те.

„РБ няма решение дали да приеме мандат, ако го получи от президента, защото не е в такава хипотеза. Не говорим за правителство, а за мнозинство в парламента и дали може да се стигне до такова за формирането на нов кабинет в рамките на 43-то Н““, уточни Румен Христов, цитиран от БТА. Румен Христов призна, че между партиите в Блока има различия за това дали да вземат евентуален мандат, или да го върнат. Но няма и категорично крайни позиции, каза той.

Според ДБГ дали има смисъл реформаторите да вземат мандата зависи от ГЕРБ. „Ние от ДБГ сме скептични че може да се състави кабинет в този парламент. Но сме длъжни да отговорим на призива на президента и да проведем среща с ГЕРБ“, каза депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев, който е от партията на Меглена Кунева пред bTV. Реформаторът обясни и че ако РБ и ГЕРБ се споразумеят да кабинет, условието на ДБГ ще е приемане на антикорупционния закон на Меглена Кунева и промени в сферата на образованието. „Политиките се важни. А да се създава кабинет само и само за участие във властта – няма да участваме в такъв филм“, каза още Димитър Делчев.

Лидерът на БЗНС и военен министър в оставка Николай Ненчев обяви, че България е в много тежка ситуация. „Обградени сме от безпрецедентни кризи, всички заедно трябва да проявим необходимия разум“, каза той и призна, че е обезпокоен от всичко онова, което има да се случва с бежанците, опазването на границите и обществения ред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *