РЕФЕРЕНДУМА В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО ПРЕДИЗВИКА ПАНИКА НА БОРСИТЕ

Sriv borsa bgnes

Британската лира падна до най-ниското си равнище от 31 години

Предварителните резултати от референдума във Великобритания и скорошното напускане на ЕС от страна на Обединеното кралство предизвика истинска паника на световните борси. Британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години, отбелязвайки и най-големия си моментен спад в историята, след като се очерта обрат в гласуването и победа за привържениците на Брекзит.

Така само за броени часове британската валута загуби над 10 процента от стойността си за разлика от миговете след първите прогнози, които на по-ранен етап даваха преднина на гласувалите за оставане в ЕС. Призори тя се котираше за 1,33 долара, като часове по-рано бе над 1,50.

Експерти посочват, че този срив е по-голям дори от останалата в историята „черна сряда”, когато машинациите на милиардера Джордж Сорос наложиха излизането на паунда от европейския валутен механизъм.

Цените на акциите на токийската фондова борса паднаха с над 7 процента. Курсът на еврото спрямо йената падна до най-ниското си равнище от януари 2013 г. под въздействието на перспективата за победа на привържениците на Брекзита на референдума във Великобритания, предаде ТАСС. Към 10,15 ч. токийско време едно евро се разменяше за по-малко от 115,5 йени, което е с близо три йени по-малко спрямо втората половина на вчерашния ден. Преди референдума във Великобритания министерството на финансите на Япония даде указания на водещите банки в страната да подготвят запаси с чуждестранна валута в случай на резки колебания на валутните курсове. Доларът също падна под 100 йени заради опасения от Брекзит, предаде Ройтерс.

Цената на петрола от сорта Брент спадна до 47,85 долара за барел. Златото поскъпна с 4 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *