РЕЖАТ ПАРИТЕ НА ДИПЛОМАТИТЕ

Mitov FB

Те ще плащат сами такса смет за жилищата си, а командировъчните намаляват и ще се изплащат само в евро

Орязване на средства, които в момента държавата плаща на изпратените в чужбина дипломати, предлага министърът на външните работи Даниел Митов. Дипломатите вече ще трябва да плащат сами такса смет за жилищата, които обитават. Държавата ще продължи да плаща наемите и останалите данъци и такси. На всички дипломати командировъчните ще се плащат в евро, а не както е досега – да има възможност за плащания в долари, британски лири, франкове и йени. Намаление има в командировъчните за почти всички държави в ЕС, защото дневните вече ще се изчисляват по индекс на ООН, а не по методика на българското правителство.

Митов предлага още орязване на настаняването в хотели на дипломати и техните семейства. То вече ще е възможно най-много за 2 месеца от пристигането в чуждата държава. За това време дипломатът или трябва да бъде настанен в жилище, собственост на България, или да си намери на свободен наем. Митов орязва и парите за ремонти на дипломатическите жилища зад граница. Досега се даваха служебни пари за ремонт и обзавеждане на всеки 3 години. Този срок се променя на 4 години.

Ще бъдат увеличени обаче парите на дипломатите ни към ЕС. Те ще получават с 5% по-висока надбавка за ранг от колегите си в другите посолства. Неакредитираните посланици обаче няма да получават пълните командировъчни за ранга си, а 95%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *