РЕВОЛЮЦИЯ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА: САЩ ПРИЗНАХА ЛИДЕРА НА ОПОЗИЦИЯТА ЗА НОВ ПРЕЗИДЕНТ

Juan Guaido, President of Venezuela's National Assembly, reacts during a rally against President Maduro's government  in Caracas, January 23. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Мадуро обяви, че къса отношенията със САЩ, 7 държави вече не го смятат за президент

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен президент и положи клетва, а минути след това получи официалното признание на президента на САЩ Доналд Тръмп. Гуайдо обяви това по време на митинг на опозицията в столицата, където в момента се провеждат антиправителствени демонстрации. Парламентът на практика е изключен от процеса.

Оставаме на улицата, докато Венецуела не стане свободна страна, каза Гуайдо и призова въоръжените сили да не се подчиняват на правителството на Николас Мадуро.

Организацията на американските държави, която обединява десетки независими страни от Северна и Южна Америка, също съобщи тази вечер, че признава Хуан Гуайдо за временен президент.

Мадуро обяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ заради реакцията им на случващото се в страната. В изявление пред свои поддръжници Мадуро обяви, че дава на американските дипломати 72 часа, за да напуснат страната.

Припомняме, по-рано Организацията на американските държави, САЩ и ЕС настояха Николас Мадуро да не встъпва в длъжност за втори мандат, като не признаха за легитимно преизбирането му на поста.

Би Би Си съобщава за ожесточени сблъсъци между демонстрантите и националната гвардия в столицата Каракас, разпръскване на сълзотворен газ и подпалени автомобили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *